"Azi există disponibilităţi în Trezoreria Statului de 14,3 miliarde lei, faţă de 2,1 miliarde lei la preluarea guvernării, în mai 2012. Rezervele în valută sau fondul de rezervă (buffer) reprezintă 6,2 miliarde euro, sumă care asigură aproximativ 5,4 luni de finanţare brută, din care 1 miliard de euro îl reprezintă venituri din privatizare. La această sumă se poate adăuga suma de 1,5 miliarde euro, existentă în sistemul de atragere a fondurilor europene, care a fost împrumutată temporar pentru a face plăţile în sistem, dar care se va întoarce de la Comisia Europeană şi care va reîntregi buffer-ul existent la nivelul Ministerului Finanţelor. În total, avem 7,7 miliarde euro, faţă de buffer-ul din 2012, de aproximativ 4,1 milarde euro. Această sumă, plus suma din Trezorerie poate asigura României o finanţare brută de peste şase luni în timpul anului", a menţionat Teodorovici. 

Potrivit datelor Ministerului Finanţelor, soldul mediu al disponibilităţilor Trezoreriei Statului pe perioada mai 2012 – noiembrie 2015, "remarcă o creştere de aproximativ 6,8 ori, reflectând tendinţa de consolidare a fluxurilor financiare prin prisma evoluţiei macroeconomice precum şi consolidarea finanţelor publice şi îmbunătăţirea veniturilor colectate la bugetul general consolidat". 

Astfel, rezerva financiară în valută înregistrată actualmente în contul de valută al MFP deschis la BNR se ridică la aproximativ 6,2 miliarde euro (reprezentând aproximativ 5,4 luni de finanţare brută). "Prin comparaţie, în mai 2012, resursele financiare în valută se ridicau la aproximativ 4,1 miliarde euro", potrivit datelor Ministerului Finanţelor.

AGERPRES