"Există un proiect în Parlament care se află la Camera Deputaţilor în acest moment (de Cod fiscal n.r.) şi vom incerca să introducem în Codul Fiscal prevederile acestui impozit forfetar după ce patronatele din turism se vor mai uita pe text încă o dată", a mai spus ministrul Finantelor.

El a precizat că va fi reluat proiectul de act normativ mai vechi pe acest subiect.

În proiectul Codului fiscal, postat în vara anului trecut pe site-ul Ministerului de Finanţe, era un capitol nou referitor la impozitul pe activităţi specifice. Impozitul forfetar, introdus iniţial de guvernul Boc sub denumirea de impozit minim, a fost reluat, în 2013, de guvernul Ponta şi trimis Parlamentului.  În proiectul de Cod fiscal din vara anului trecut apărea sub titulatura impozit „specific”. Domeniile vizate erau: întreţinerea şi repararea autovehiculelor, hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare, facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurta durata, parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere, alte servicii de cazare, restaurante, activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente, alte servicii de alimentaţie, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor. Societăţile care au venituri de peste 70% din aceste activităţi vor plăti impozitul specific.

Alte condiţii sunt: o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, active totale de cel mult  43 milioane euro, un număr mediu anual de salariaţi mai mic de 250.

Modalitatea de calcul diferă în funcţie de tipul de activitate. De exemplu, pentru societăţile care au ca obiect de activitate întreţinerea şi repararea autovehiculelor, formula este:

 Impozit forfetar anual/unitate = 12*(s*A +z *A +t* A+m*A+v*A), unde:

12 – numărul de luni

s – coeficient activităţi de spălătorie auto

z – coeficient activităţi de vopsitorie

t – coeficient activităţi de tinichigerie

m – coeficient activităţi de mecanică şi ITP

v – coeficient activităţi de vulcanizare

A – suprafaţa în care se desfăşoară fiecare activitate (m2)

unitate = locaţie de desfăşurare a activităţilor

Prevederile din proiectul de Cod fiscal sunt preluate din proiectul guvernului din toamna anului trecut.