”Săptămâna trecută ne-am împrumutat în piaţa externă în condiţii extrem de avantajoase. Asta este ca un calificativ de bună purtare pentru că nu putem să contestăm sau să acuzăm de subiectivism pe cel care investeşte în titluri de stat din România. România a luat, într-o singură zi, mai mult decât a luat până acum, printr-o emisiune de titluri de stat, 2 miliarde de euro, la 10 şi 20 de ani, cu randamente extrem, extrem de scăzute”, a menţionat Teodorovici. Ministrul Finanţelor a subliniat că apetitul investitorilor faţă de România a fost unul foarte crescut. ”A fost o suprasubcriere de aproximativ 6 miliarde de euro, mult mai mult decât a avut Polonia. Iată că ochii celor care îşi investesc propriile finanţe sunt aţintiţi către România, un lucru extrem de bun. Asta făcând o trimitere, în contextul Codului Fiscal, că trebuie să fim foarte atenţi că urmează nu ştiu ce catastrofe în Grecia, China şi altele şi trebuie să ţinem cont de acest lucru. Vă spun în continuare şi vă spun foarte apăsat: trebuie să depăşim acest statut de ţară care doar ascultă. Trebuie să fim mai îndrăzneţi pentru că o facem în special pentru noi”, a mai spus Eugen Teodorovici.

România a obţinut, pentru emisiunea de eurobonduri pe 10 ani plasată săptămâna trecută pe pieţele externe, cel mai bun randament înregistrat vreodată pentru această maturitate, respectiv 2,84%, potrivit datelor publicate recent de Guvern. Pentru emisiunea scadentă peste 20 de ani, prima de acest fel, randamentul a fost de 3,93%. Pentru eurobondurile pe 10 ani, cele mai multe subscrieri au provenit de la investitori din Marea Britanie (31%), România (12%), Germania şi Austria (11%), Centrul şi Estul Europei (11%), Italia (10%), SUA şi Canada (10%).

În cazul emisiunii scadente peste 20 de ani, cele mai multe eurobonduri au fost achiziţionate de investitorii din Marea Britanie (42%), Germania şi Austria (18%) şi SUA (16%). Investitorii din România au subscris un procent de 8%. În acest an, România nu intenţionează să emită alte obligaţiuni în valută, a declarat pentru Reuters directorul de trezorerie din Ministerul Finanţelor Publice (MFP), Ştefan Nanu. Anul trecut, România s-a împrumutat de pe pieţele externe de patru ori, strângând echivalentul a peste cinci miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni pe 10 şi 30 de ani. România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's şi de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's şi Fitch. (Sursa: Agerpres)