În timp ce Viorica Dăncilă, șefa guvernului în care ocupă portofoliul de la Finanțe, dă interviuri în presa străină, încercând să convingă pe toată lumea de faptul că PSD nu mai este în conflict cu Comisia Europeană (CE), Eugen Teodorovici nu ratează nicio ocazie să iasă la rampă ca un nemulțumit față de regulile CE.

Astfel, Teodorovici a declarat vineri în Luxemburg, unde a prezidat ultima reuniune ECOFIN din perioada de Președinție a României a Consiliului UE, că regulile Uniunii Europene trebuie aplicate de la caz la caz.

De data aceasta , Teodorovici este nemulțumit de îngrijorările manifestate de CE cu privire la situația finanțelor publice ale Italiei și de iminența declanșării procedurii de deficit excesiv asupra guvernului de la Roma.

”În calitate de ministru de Finanţe, având în vedere şi experienţa ţării mele, am spus întotdeauna că trebuie să discutăm cu toate statele membre pentru a vedea care sunt problemele reale. Să vedem dacă, uneori, regulile UE trebuie adaptate, pentru că acum situaţia este diferită, atât în UE cât şi la nivel internaţional, dar şi să discutăm situaţia de la caz la caz, pentru toate statele membre. Nu sunt fanul aplicării unor reguli orizontale pentru toate statele membre în acelaşi fel. Trebuie ţinut cont de toate aspectele, nu doar de deficit. Este vorba despre toate regulile din UE. Cred că aceasta este o obligaţie pentru următoarea Comisie, să încerce să aibă acest tip de abordare pentru că, încă odată, trebuie să avem aceleaşi principii, dar regulile trebuie aplicate de la caz la caz”, a spus Eugen Teodorovici, la reuniunea miniștrilor de Finanțe din Uniunea Europeană, pe care a prezidat-o.

Comisia Europeană a adoptat, miercuri, primele măsuri pentru a declanșa o acțiune disciplinară contra Italiei, după ce guvernul italian a sfidat presiunile din partea Bruxelles-ului şi a partenerilor din zona euro de a tempera planurile ambiţioase referitoare la bugetul anului 2019.

Măsura vine la șase luni după ce Comisia Europeană și guvernul italian au ajuns la un compromis pentru a evita o sancționare a Italiei, care ar putea lua forma unei amenzi de până la 3,5 miliarde de euro și ar fi un gest fără precedent al instituției europene.

Comisia Europeană, care supervizează planurile bugetare pentru cele 28 de state membre, a anunţat că datoria publică a Italiei a depăşit 132% din Produsul Intern Brut în 2018, cu mult peste limita de 60% din PIB prevăzută în normele UE. În acest an, datoria publică a Italiei este prognozată să ajungă la 135% din PIB.