Serbia a trimis trupe la granița cu Kosovo

Granița dintre Kosovo și Serbia este din nou pe un butoi cu pulbere, asta după ce Belgradul a trimis armata, inclusiv tancuri și armament greu. Situația este monitorizată de Statele Unite.

„Asistăm la o importantă desfăşurare militară sârbă de-a lungul graniţei cu Kosovo”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby.

Inclusiv NATO a reacționat și a trimis forţe suplimentare pentru a aborda situaţia din Kosovo. Alianța Nord-Atlantică nu a dat informații privind forțele trimise în Kosovo. Și nici despre țările de proveniență.

Situația s-a inflamat încă de acum o săptămână. Duminica trecută, un grup de circa 30 luptători paramilitari sârbi s-a confruntat cu poliția kosovară. Luptele au avut loc în satul Banjska (Bajskë), în apropierea orașului Mitrovica și s-au soldat cu moartea a trei luptători sârbi şi a unui poliţist kosovar.

NATO a trimis 600 de soldaţi britanici

Circa 600 de militari britanici au ajuns în zona care fierbe pentru a întări prezenţa NATO, potrivit AFP.

„Marea Britanie va detaşa aproximativ 200 de soldaţi din Batalionul 1, Regimentul Regal Prinţesa de Wales, care se vor alătura altor 400 de soldaţi britanici aflaţi deja în Kosovo pentru exerciţii. Vor urma şi alte întăriri din alte ţări ale Alianţei”, a declarat Dylan White, purtătorul de cuvânt al NATO.

Cei 200 de noi soldaţi, care se adaugă celor 400 deja prezenţi pentru exerciţii, provin dintr-o forţă de rezervă. Aceștia au fost puși la dispoziţie în weekend de armata britanică pentru KFOR. Forţa desfăşurată de NATO în Kosovo, pentru a face faţă reapariţiei tensiunilor în regiune. KFOR, care este prezentă în ţară încă din timpul războiului din 1998-1999, rămâne principala entitate responsabilă de securitatea ţării, cu 4.500 de soldaţi din 27 de ţări.

„Această decizie vine ca urmare a atacului violent împotriva poliţiei kosovare din 24 septembrie şi a tensiunilor în creştere în regiune”, a adăugat White.

NATO a lansat, din nou, duminică un apel la calm şi a cerut ca Belgradul şi Pristina să reia cât mai curând posibil dialogul, „singura modalitate de a obţine o pace durabilă”, potrivit acestui purtător de cuvânt.

Un poliţist kosovar albanez a fost ucis duminică într-o ambuscadă în nordul Kosovo, unde sârbii sunt majoritari în mai multe oraşe. Aceasta a fost urmată de un schimb de focuri între forţele speciale ale poliţiei kosovare şi un comando sârb puternic înarmat.

A fost una dintre cele mai grave escaladări din ultimii ani în Kosovo. Serbia refuză să recunoască independenţa fostei sale provincii sudice, care are o majoritate albaneză.

Kosovo și Serbia: Un „Război Rece” Balcanic în Contextul Global

Relațiile dintre Serbia și Kosovo au rămas tensionate de la desprinderea acestui din urmă de la Belgrad în 2008. Fundalul acestui conflict nu se rezumă însă doar la luptele pentru autonomie sau probleme etnice, ci se integrează într-un context geopolitic mult mai amplu, cu influențe externe ce vin din marile puteri, precum Rusia și Statele Unite.

În 2013, după negocieri îndelungi, Belgrad și Priștina au ajuns la un acord privind o uniune de municipalități în nordul Kosovo, regiune locuită majoritar de sârbi. Cu toate acestea, acest acord nu a fost pus în practică, ceea ce duce la incertitudini pentru sârbii din Kosovo: aparțin aceștia de Belgrad sau de Priștina?

Intrarea în scenă a liderilor globali complică situația. Serbia, susținută de Rusia și China, vede Kosovo ca pe o provincie rebelă. Kosovo, cu sprijinul SUA și al altor state occidentale, se luptă pentru recunoașterea sa ca stat independent.

Istoria amestecată a Balcanilor ne duce înapoi la 1989, când Slobodan Milosevici, a decis să anuleze autonomia provinciei Kosovo, moment ce a precedat descompunerea violentă a Iugoslaviei în anii ’90. Azi, Kosovo se confruntă cu provocări economice majore, având cea mai săracă economie a Europei.

Cheia înțelegerii acestui conflict stă în analizarea jocului geopolitic al marilor puteri. Serbia, având alianțe puternice cu Rusia și China, se opune independenței Kosovo, sprijinite de majoritatea statelor occidentale.

Un conflict între Serbia și Kosovo este improbabil

Un punct de cotitură recent a fost conflictul dintre Rusia și Ucraina din 2022, care a amplificat tensiunile în Balcani. Serbia, având legături strânse cu Rusia, a văzut acest conflict ca o oportunitate de a intensifica presiunile asupra Kosovo.

Cu toate acestea, un conflict militar de amploare între Serbia și Kosovo este improbabil. Ambii actori au legături economice puternice cu UE și au interesul de a evita un război devastator.

Pe termen lung, soluția la această problemă complexă poate veni doar prin negocieri directe și implicarea marilor puteri. Până atunci, speranța rămâne că dialogul va prevala asupra conflictului.