Manifestaţii antijaponeze au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în circa 85 de localităţi chineze. Instituţiile de învăţământ din Beijing şi Guangzhou şi-au închis porţile pentru cel puţin două zile. Ca urmare a atacurilor demonstranţilor asupra a trei uzine Panasonic, conducerea a decis ca luni şi marţi să declare zile libere.
O decizie similară a fost luată de compania Canon din zona Kwantung.
Multe supermarketuri şi magazine japoneze şi-au tras de asemenea temporar obloanele în contextul violenţelor, de teama de a fi devastate.
Nu există informaţii despre posibile victime în rândul cetăţenilor niponi aflaţi pe teritoriul Republicii Populare Chineze, dar unele familii de japonezi care trăiau de ani buni în China şi-au făcut deja bagajele şi revin temporar în patrie.
O tensionare a relaţiilor dintre cele două ţări. care au condus la ample manifestaţii antinipone intervine după ce la începutul săptămânii trecute Japonia a ‘naţionalizat’ trei din cele cinci insule ale arhipelagului Sankaku/Diaoyu, în litigiu cu China, cumpărându-le de la o persoană particulară.
Cele cinci insule Sankaku, în japoneză, Diaoyu, în chineză, sunt disputate de ani buni de Japonia şi China. Beijingul şi Tokyo nu reuşesc să ajungă la un numitor comun în ceea ce priveşte trasarea graniţei de delimitare a zonelor lor economice exclusive în jurul acestora.
Japonia insistă asupra suveranităţii sale asupra insulelor din 1895, în timp ce Beijingul aminteşte că pe hărţile din anii 1783 şi 1785 insulele Diaoyu erau marcate ca teritoriu chinez. După cel de-al Doilea Război Mondial, insulele s-au aflat sub controlul SUA, care le-au predat apoi Japoniei în anul 1972. China continentală şi Taiwanul contestă suveranitatea Tokyo asupra acestora. În replică, autorităţile japoneze susţin că Beijingul a început să se intereseze de micul arhipelag în anii 1970, când a devenit clar că în această zonă se află numeroase rezerve de resurse energetice, inclusiv ţiţei.
SURSA: Agerpres