Astronomii cred că în sfârșit vom putea afla dacă există și alte forme de viață în univers și planete asemănătoare Pământului. E-ELT va fi amplasat la 3.000 de metri altitudine și va avea 74 de metri înălțime, cu trei metri mai puțin decât hotelul Intercontinental.
Elementele-cheie ale telescopului vor fi realizate cu ajutorul fondurilor de 3,5 milioane de lire sterline, puse la dispoziție de Consiliul de Ştiinţă şi Tehnologie din Marea Britanie. Telescopul va fi instalat în Deșertul Atacama din Chile, unde va fi construit și un dom de mărimea unui stadion de fotbal.  În deşertul Atacama, cerul este clar timp de cel puţin 320 de nopţi în fiecare an. Cercetătorii au ales un mediu uscat și înalt pentru construirea telescopului pentru a preveni distorsionarea semnalelor provenite din spaţiu din cauza atmosferei Pământului. Pentru a instala telescopul, inginerii vor fi nevoiţi să arunce în aer vârful muntelui Cerro Amazones, înalt de peste 3.000 de metri, dacă vor primi aprobarea finală din partea celor 15 parteneri internaţionali în decembrie. Observatorul va intra în funcţiune până în anul 2020.
Oglinda uriașă va fi construită de către cercetători în Europa, iar cele aproape 1.000 de oglinzi hexagonale mai mici vor fi transportate şi asamblate în Chile.
Telescopul va fi atât de puternic, încât va putea să ofere imagini cu planete aflate în afara sistemului nostru solar și informaţii despre primele galaxii din urmă cu 14 miliarde de ani. De asemenea, toate aceste imagini vor fi de 15 ori mai clare decât cele oferite de telescopul spaţial Hubble, care se află pe orbită din 1990. Se crede că telescopul va aduce profituri de sute de milioane de lire companiilor britanice care au ajutat la proiect. 
Printre instrumentele deja construite în deșertul Atacama se află şi Atacama Large Millimeter Array, un set de telescoape, componente ale observatorului spaţial aflat la cea mai înaltă altitudine din lume, de aproximativ 4.800 de metri.
Sursa foto: dailymail.co.uk