Tehnologia evoluează într-un ritm uluitor, noi modele de telefoane mobile fiind lansate la o distanţă de câteva luni. Astfel,  dacă achiziţionezi un telefon inteligent care este vârf de gamă în prezent, în doar câteva luni acesta va fi considerat de nivel mediu. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul televizoarelor şi al PC-urilor.
Modele noi de smartphone-uri, televizoare şi PC-uri vor fi lansate mulţi ani de acum înainte, însă anumite dispozitive vor fi înlocuite în totalitate şi vor fi păstrate sau folosite doar de către colecţionari. Aşa cum în prezent nu se mai folosesc aproape deloc modemurile prin dial-up pentru conectarea la Internet, CD playerele pentru a asculta muzică sau floppy disk-urile, aşa vor dispărea într-un viitor nu prea îndepărtat, mouse-ul, aparatele foto digitale (pocket), netbookurile şi telefoanele fixe.
Mouse-ul, inventat acum patru decenii, va dispărea de pe piaţă, locul său fiind luat de tehnologii tactile şi de recunoaştere facială. Astfel utilizatorii nu vor mai trebui să apese pe butoane pentru a da o comandă PC-ului, ci va fi suficient un simplu gest al mâinii. Tehnologia de recunoaştere facială este folosită în prezent de Microsoft şi de Sony la consolele de jocuri Xbox şi PlayStation.
Aparatele foto digitale de tip pocket (de buzunar) sunt deja inutile având în vedere că majoritatea producătorilor de telefoane mobile echipează terminalele lor cu camere foto de 8 megapixeli (MP), iar anul acesta vor fi introduse şi primele modele cu cameră foto de 16 MP. Cei care vor o cameră foto, în prezent, se orientează către modelele DSLR, care au devenit tot mai accesibile, şi către aparatele foto digitale cu obiective interschimbabile.
În privinţa netbookurilor (laptopuri de mici dimensiuni), acestea sunt tot mai ameninţate de tabletele de internet, care au o evoluţie spectaculoasă a vânzărilor.
iPad, lansat de Apple în 2010, s-a vândut în peste 15 milioane de exemplare, iar în prezent pe piaţă există mai mult de 100 de modele disponibile. Piaţa tabletelor electronice va creşte în numai patru ani cu 1.200%,  conform datelor iSuppli. Cei de la Gartner estimează într-un raport, recent, că până în 2014, tabletele vor reprezenta 10% din vânzările globale de PC-uri.
Telefonul fix este tot mai puţin utilizat în zilele noastre, unde aproape toată lumea are un telefon mobil. Firmele, care folosesc cel mai des telefoane fixe, sunt asaltate de către operatorii telecom cu oferte tot mai avantajoase de telefonie mobilă. În ţara noastră, serviciile de telefonie fixă sunt utilizate de 4,04 milioane persoane.

Te-ar putea interesa și: