Conform comunicatului oficial transmis de Fondul Proprietatea, în ultima perioadă au fost raportate mai multe cazuri în care persoane au fost contactate telefonic sau prin e-mail de către indivizi care s-au prezentat ca fiind angajați ai instituției.

Fondul Proprietatea trage un semnal de alarmă cu privire la tentative de fraudă

Acești indivizi pretind că interlocutorii ar avea de încasat sume de bani și, sub acest pretext, solicită informații bancare, date personale sau chiar instalarea unor aplicații de control de la distanță pe telefoanele mobile ale victimelor.

Pentru a-și susține credibilitatea, escrocii au folosit documente falsificate, inclusiv extrase de cont care conțin antetul Bursei de Valori București.

„În ultima perioadă, mai multe persoane au raportat că au fost contactate telefonic sau prin e-mail de către indivizi care se prezintă drept angajaţi ai Fondului Proprietatea, susţinând că interlocutorii au de încasat sume de bani.

Sub acest pretext, aceştia solicită informaţii bancare sau personale şi, în unele cazuri, chiar instalarea unor aplicaţii de control de la distanţă pe telefonul mobil.

Pentru a părea credibili, aceşti indivizi au folosit documente falsificate, inclusiv extrase de cont cu antetul Bursei de Valori Bucureşti (BVB)”, este scris în comunicat.

hackeri, escroci, frauda digitala, frauda
SURSA FOTO: Dreamstime

Fondul nu contactează acționarii pentru a cere date personale sau informații confidențiale

Fondul Proprietatea precizează clar că nu contactează acționarii pentru a cere date personale sau informații confidențiale, iar orice formă de comunicare – fie prin e-mail, telefon sau SMS – care pare să provină din partea instituției și conține astfel de solicitări, reprezintă o tentativă de fraudă.

Reprezentanții Fondului recomandă populației să nu furnizeze în niciun caz date personale, bancare sau alte informații sensibile către persoane necunoscute care solicită aceste detalii fără o justificare clară.

Cetățenii sunt încurajați să anunțe imediat autoritățile competente, în special Poliția Română, în cazul în care sunt expuși unor asemenea tentative de înșelăciune.

„Orice mesaj electronic, convorbire telefonică sau sms care, aparent, ar fi transmis/efectuat în numele Fondul Proprietatea prin care s-ar cere date personale sau informaţii confidenţiale reprezintă tentativă de fraudă.

Pentru siguranţa dumneavoastră, nu oferiţi niciodată informaţii personale, date bancare sau alte detalii confidenţiale unor persoane care vă contactează fără o justificare clară şi fără verificare prealabilă.

Vă recomandăm să raportaţi autorităţilor abilitate tentativele de înşelăciune, în speţă Poliţia Română”, a transmis Fondul în comunicatul respectiv.