Cum ar putea influenţa Taylor Swift rata inflaţiei din Marea Britaniei

Turneul Eras al lui Taylor Swift, care a stabilit noi recorduri, continuă să stimuleze cheltuielile consumatorilor în etapa sa din Marea Britanie.

Ar fi un semnal că Banca Angliei ar putea să nu fie gata să încheie lupta împotriva inflației, conform informațiilor CNBC.

Cu sute de mii de fani dedicați ai lui Swift adunați la Londra în august pentru a asista la ultimele ei concerte în Marea Britanie, acest impuls economic ar putea fi suficient pentru a amâna o posibilă scădere a ratei dobânzii în septembrie, conform analizei băncii de investiții TD Securities.

Aşadar, Comitetul de politică monetară ar putea decide menţinerea dobânzii la acelaşi nivel şi în luna septembrie, în ciuda previziunilor iniţiale.

„Anticipăm încă o reducere a dobânzii de către Banca Angliei în august, dar datele privind inflaţia pentru luna respectivă ar putea menţine determina MPC (Comitetul de politică monetară) să menţină dobânda în septembrie”, au explicat Lucas Krishnan, strategul macro al băncii, şi şeful de strategie macro globală, James Rossiter.

Cei mai mulţi dintre economiștii care au stat de vorbă cu jurnaliştii agenţiei Reuters anticipează că Banca Angliei va începe în curând să reducă rata sa de referință de la un maxim din ultimii 16 ani de 5,25%. Doar doi dintre cei 65 de economiști chestionați de Reuters nu au anticipat o reducere în august, în timp ce piețele financiare se așteaptă la o scădere în septembrie.

Cu toate acestea, există posibilitatea ca o coincidență a unei date cheie în timpul turneului lui Taylor Swift din august, legată de publicarea indicelui inflației, să distorsioneze datele suficient pentru a determina banca centrală să-și revizuiască planurile, au explicat analiștii.

Taylor Swift The Eras Tour 2
SURSA FOTO: Facebook, The Eras Tour

„O creştere a preţurilor de cazare în hoteluri ar putea fi atunci semnificativă, adăugând temporar până la 0,30 puncte procentuale la inflaţia serviciilor”, au precizat cei doi specialişti ai TD Securities.

Banca Angliei nu a dorit să comenteze aceste teorii

Contactată de CNBC, Banca Angliei nu a oferit un răspuns explicit la aceste comentarii. Totuşi, banca centrală de la Londra a precizat că „MPC se uită la o gamă largă de indicatori economici atunci când se iau deciziile privind ratele dobânzilor”.

Turneul Eras se desfăşoară în 22 de ţări, are 152 de date, pe parcursul a 21 de luni, şi a doborât deja recorduri ca turneul de concerte cu cele mai mari încasări din toate timpurile, depăşind venituri de 1 miliard de dolari în primele opt luni.

Cele trei nopţi de concerte sold-out care au avut loc deja în Edinburgh, Scoţia, se aşteaptă să aibă un impuls financiar uriaş pentru oraş, dar şi pentru întreaga ţară.

Turneul Eras al lui Taylor Swift ar urma să adauge un miliard de lire sterline (1,27 miliarde de dolari) economiei britanice, indică o analiză a băncii britanice Barclays.