Donald Trump pune presiune pe partenerii comerciali prin scrisori
Donald Trump este aproape hotărât să trimită aceste scrisori în care să precizeze ce taxe vor trebui să plătească partenerii comerciali.
Trump a recunoscut că este greu să negocieze cu peste 170 de țări și le-a spus reporterilor, joi, că vor trimite scrisori către 10 țări în același timp, în care vor anunța taxe între 20% și 30%. În opinia sa, acest mod de comunicare este mult mai simplu. A spus și că cel mai probabil scrisorile vor fi trimise chiar a doua zi, adică vineri.
Declarațiile sale au fost făcute cu câteva zile înainte ca SUA să reintroducă taxe vamale speciale și mai dure, care vor afecta zeci de țări, printre care Taiwan și țările din Uniunea Europeană.
„Înclin să trimit o scrisoare pentru a indica taxele vamale pe care vor trebui să le plătească. Este mult mai uşor. Vom trimite scrisori, probabil chiar mâine”, a spus, joi, liderul american.
Până acum, Administrația Trump a făcut publice doar două acorduri
La începutul lunii aprilie, Donald Trump a anunțat că va impune taxe vamale foarte mari pentru produsele importate din aproape toate țările. Totuși, după ce piețele financiare au reacționat negativ, el a decis să acorde un termen de 90 de zile pentru negocieri, până pe 9 iulie.
Oficialii americani au spus că unele acorduri comerciale ar putea fi anunțate în curând. Până acum, Administrația Trump a făcut publice doar două acorduri: unul cu Regatul Unit și altul cu Vietnam.
În același timp, SUA și China au fost de acord să reducă temporar taxele impuse una alteia. Pe măsură ce se apropie termenul de 9 iulie, Trump a repetat de mai multe ori că vrea să trimită scrisori țărilor vizate, pentru a le anunța ce taxe vamale va impune SUA.
Circa 100 de țări vor fi taxate cu un tarif reciproc de 10%
Secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a spus că aproximativ 100 de țări vor fi taxate cu un tarif reciproc de 10%. El a precizat că se așteaptă la foarte multe acorduri comerciale semnate până pe 9 iulie, dată după care aceste tarife ar putea crește mult.
Bessent a explicat că totul depinde de cum va decide președintele să trateze țările care negociază. Dacă va considera că acestea negociază corect și cu bună intenție, atunci este posibil ca aproximativ 100 de țări să beneficieze de tariful minim de 10%. El a adăugat că, după aceea, se va merge mai departe în funcție de situație și că se așteaptă ca în următoarele zile să fie foarte multă activitate legată de aceste acorduri.
„Vom vedea cum vrea președintele să trateze țările care negociază – dacă este mulțumit că acestea negociază cu bună credință. Cred că în jur de 100 de țări vor primi tariful minim de 10% și de acolo vom merge mai departe. Așadar, mă aștept la multă activitate în zilele următoare.”