După cum arată publicația, a învăța să conduci o mașină în Germania, în zilele noastre, necesită mai mult decât doar răbdare. E nevoie și de foarte mulți bani. Potrivit celui mai mare club auto din Germania, ADAC, obținerea unui permis de conducere poate costa între 2.500 de euro și 3.500 de euro – în unele cazuri, chiar mai mult. Pentru tineri, permisul auto devine un lux.

Deși un permis de conducere obținut într-o țară din UE este valabil în întregul bloc comunitar, modul în care se poate obține este încă reglementat la nivel național. Fiecare țară are propriul concept de școală de șoferi, care la rândul său, determină prețul.

Cum se obține un permis auto în Germania

În Germania, școala auto este strict reglementată de lege. Cursanții trebuie să finalizeze cel puțin 14 sesiuni de teorie și 12 lecții practice de conducere. Prin contrast, Polonia oferă un program mai puțin reglementat de 26 de lecții de teorie și 30 de lecții de conducere care costă doar între 600 și 900 de euro.

Cererile de reformă sunt din ce în ce mai intense. Florian Müller, purtătorul de cuvânt al politicii de transport al partidului de centru-dreapta CDU, se numără printre cei care susțin o „educație de conducere contemporană și modernă”, care să fie accesibilă și să reflecte realitățile rutiere actuale.

La urma urmei, „mașina este mijlocul de transport numărul unu” în Germania și „mulți oameni depind de un permis auto”, a spus Müller pentru DW.

„Conducerea unei mașini în Germania este un privilegiu”

Varsha Iyer știe asta prea bine. Originară din India, s-a mutat în Germania în 2018 pentru a studia. Călătoria ei pentru obținerea licenței a fost obositoare din punct de vedere emoțional și epuizantă din punct de vedere financiar. În același timp, era inevitabil, deoarece trebuia să facă naveta.

Pentru a plăti lecțiile de conducere, Iyer a lucrat cu jumătate de normă într-o brutărie în timp ce studia. A trecut testul teoretic la prima încercare, dar a picat examenul practic de cinci ori. „Condițiile de testare au fost destul de stricte”, a spus ea pentru DW. „Înțeleg necesitatea unor standarde înalte”, a spus ea, dar a adăugat că acestea nu par să reflecte modul în care oamenii conduc.

În total, permisul auto a costat peste 5.000 de euro, adică toate economiile ei.

Procesul este deosebit de dificil pentru migranți, care se confruntă cu bariere lingvistice și provin din sisteme de trafic foarte diferite.

„Conducerea unei mașini în Germania este în mod clar un privilegiu. Foarte puțini oameni au resurse nelimitate pentru a continua să plătească noile teste”, susține ea.

Cel mai dificil și costisitor test de conducere

Din cauza costurilor ridicate, mulți oameni din Germania se gândesc să-și susțină examenul de conducere în străinătate, de exemplu în țări vecine precum Polonia.

Dar nu este atât de simplu, avertizează purtătorul de cuvânt al ADAC Katharina Luca.

”Oamenii uită adesea că trebuie să locuiești în țară cel puțin 185 de zile pentru a obține un permis acolo. Și apoi sunt costuri suplimentare pentru călătorie și cazare”, a spus ea pentru DW.

Luca susține că soluția constă în reformarea sistemului din Germania pentru a face lecțiile auto mai accesibile. Pentru Florian Müller, procesul de formare oferă un punct de referință.

„Vedem că oamenilor le ia mult mai mult timp pentru a-și obține permisul”, a spus purtătorul de cuvânt al CDU.

Potrivit statisticilor Asociației TÜV, un grup de standarde de siguranță, aproape unul din doi candidați pică testul teoretic – un nivel record. De asemenea, rata de eșec la proba practică este în creștere, peste o treime nu promovează.

Practica determină prețul

Miniștrii transporturilor din landurile din Germania fac eforturi pentru a simplifica partea teoretică a instruirii. Cu toate acestea, Kurt Bartels, președintele asociației de instructori auto din Renania de Nord-Westfalia, se îndoiește că acest lucru se va întâmpla. La urma urmei, înregistrarea la testul teoretic costă doar 25 de euro.

„Ceea ce crește cu adevărat costul este numărul de lecții de șofat de care oamenii au nevoie. Clienții s-au schimbat.

Tinerii nu se mai uită la drum, ci la smartphone-urile lor. Vin la noi și nu mai au nicio conștientizare a traficului”, a spus Bartels pentru DW.

Situația traficului a devenit și ea mult mai complexă în ultimii ani. Confruntarea cu noii utilizatori ai drumului, cum ar fi scuterele electrice sau sistemele avansate de asistență a șoferului, toate trebuie luate în considerare în formarea șoferilor. Și toate astea costă bani.