Astfel, în situația în care un impozit de 1% pe cifra de afaceri ar fi introdus, așa cum vrea PSD, plătitorul efectiv al acestei contribuții va fi cetățeanul de rând. Și asta pentru că impozitul, denumit în mod eronat taxă de social-democrați, ar fi asimilat, automat, ca un cost suplimentar. De regulă, companiile transferă aceste costuri pe consumatorul final, prin mărirea de prețuri.

În al doilea rând, introducerea unui nou impozit va stimula inflația, într-un context în care, inclusiv PSD, vorbește despre necesitatea stabilizării prețurilor. Creșterea prețurilor nu numai că nu va proteja cetățenii simpli, dar va genera și un efect nociv pentru economie. Efectul indirect al unui astfel de impozit va fi blocarea apetitului investițional, respectiv a investițiilor noi.

De altfel, introducerea intempestivă a unui nou impozit va compromite ideea de predictibilitate a cadrului fiscal. Fără o astfel de predictibilitate, mediul de afaceri nu poate funcționa. Mai ales că, în primii ani de funcționare, investițiile noi au rezultat financiar mic sau chiar negativ. Așadar, impactul negativ pe termen mediu și lung în ceea ce privește investițiile noi, care înseamnă locuri de munca create, va fi mai mare decât câștigul pe termen scurt al acestui impozit.

Un alt argument important împotriva acestei măsuri fiscale propuse de PSD este afectarea exporturilor. Astfel, companii precum Dacia sau exportatorii de alimente vor fi mai puțin competitive, deoarece acestea se vor trezi cu un nou cost, pe lângă cel de producție, care nu se aplică la nivelul firmelor europene. Or, mai puține exporturi înseamnă scădere economică pe termen mediu și lung.

Specialiștii mai arată că impozitul pe care vrea să-l introducă PSD nu este o măsură îmbrățișată la nivelul statelor europene, tocmai din cauza efectelor economice nocive menționate mai sus. Așadar, teza PSD că un astfel de impozit se practică în Europa este, eufemistic vorbind, un neadevăr. Pe care social-democrații îl vântură doar pentru a-și legitima inițiativa.

După cum tot un neadevăr este și explicația PSD că un astfel de impozit s-ar justifica pentru că IMM-urile ar plăti un impozit de 1%, iar marile companii, nu. În realitate, toate IMM-urile plătesc impozit pe profit (care este unul egal pentru toate firmele, respectiv de 16%).

Doar microîntreprinderile au opțiunea de a alege între a plăti 1% din cifra de afaceri și impozitul pe profit, în valoare de 16%. Această măsură, însă, nu este una care să dezavantajeze microîntreprinderile, ci, din contra, a fost gândită pentru a le oferi posibilitatea să-și aleagă impozitul convenabil, respectiv pe cel mai mic.

În concluzie, întreaga retorică a PSD privind impozitarea marilor companii nu pare să fie altceva decât un exercițiu de imagine, prin care acest partid vrea să-i atragă pe românii cu venituri modeste (care au, de principiu, o părere proastă despre marele capital). Din păcate, însă, o astfel de retorică, dacă va fi urmată de ajustările fiscale propuse de PSD, ar putea avea consecințe negative asupra evoluției economice din următorii ani.