Victor Ponta a declarat, luni, că taxa pe construcţii speciale ar putea suferi, în viitor, unele modificări, mai ales în agricultură, răspunzând astfel unei întrebări pe această temă.

"Categoric da. Taxa pe construcţii speciale… de fapt a fost încetarea unei excepţii referitoare la construcţiile industriale. Nu a fost ca intenţie atunci când anul trecut ne-a propus ministrul de finanţe, n-a fost ca intenţie şi partea de agricultură. Şi acum, după data de 25 (mai – n.r.), după ce se fac raportările, o să vedem exact care este impactul şi ce anume din zona de agricultură putem să scutim în viitor. Din punctul meu de vedere, asta o să şi facem", a spus Ponta, potrivit Agerpres.

El a adăugat că Guvernul "avea estimat un impact de încasări de vreo 400 milioane de lei şi încasările vor fi mult mai mari cu siguranţă".

Normele de aplicare a taxei pe stâlp au fost publicate, sub formă de proiect abia în urmă cu o săptămână, cu toate că taxa a fost introdusă în Codul Fiscal la 1 ianuarie 2014, iar primul termen de plată este 26 mai. Controversele din jurul acestui nou impozit, de la lacunele în formularea reglementării şi lipsa de informaţii privind baza şi modul de calcul, până la subevaluarea impactului financiar au dus la amânarea unei decizii din partea guvernului privind normele de aplicare. În plus, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a arătat nemulţumit de efectele taxei, despre care a spus că nu a avut destule informaţii şi nu a ştiut impactul pentru agricultori.

Despre efectul taxei pe stâlp pentru investiţii, Capital a scris aici: http://www.capital.ro/taxa-pe-stalp-obliga-firmele-sa-plateasca-inca-o-data-costurile-investitiilor-catre-stat.html