Propunerea lui Sorin Grindeanu: Impozit mai mic pe cifra de afaceri pentru firmele mari și taxarea profitului scos din România

Sorin Grindeanu a spus că, săptămâna asta, dacă are loc ședința coaliției de guvernare, va propune o schimbare privind impozitul pe cifra de afaceri pentru firmele care plătesc impozit pe profit. El vrea ca, în loc de 1% pentru firmele cu peste 50 de milioane, să fie 0,5%.

De asemenea, a spus că vrea să introducă și măsuri care să taxeze profitul pe care firmele îl scot din România prin diverse metode. El a explicat că acum unele firme deduc cheltuieli făcute cu consultanță sau contabilitate făcută în afara țării, ceea ce le permite să scoată profit din România. Grindeanu a spus că aceste practici trebuie schimbate și reglementate în România.

„Toate acele lucruri care ţin şi vă dau un exemplu, de posibilitate de deducere în acest moment a anumitor cheltuieli cu consultanţă, cu contabilităţi care nu sunt făcute în România ci sunt făcute în afară. Sunt modalităţi prin care se externalizează în acest moment un profit obţinut în România. Aceste lucruri trebuie a fi făcute şi trebuie să fie odată şi odată abordate în România.”

Grindeanu trage semnalul de alarmă: Discursul negativ despre economie poate duce România în recesiune

La o conferință de presă luni, Sorin Grindeanu a spus că modul în care se vorbește despre economia României în public este periculos. El a atras atenția că dacă se pune mereu accent pe tăieri și criză, acest lucru poate afecta rău economia țării și imaginea României în fața Europei și a piețelor financiare.

Grindeanu a criticat discursul alarmist care circulă în spațiul public, spunând că acesta creează nesiguranță economică. El a explicat că vorbind mereu despre tăieri și probleme mari se creează panică, iar asta duce la scăderea consumului și la recesiune. De asemenea, a spus că declarațiile oficialilor români, dacă nu sunt echilibrate, pot contribui la o recesiune în țară.

El a dat și un exemplu legat de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), spunând că discutarea prea multă și modificarea Legii guvernanței corporative (Legea 109) poate aduce pierderi mari pentru România. Grindeanu a menționat că, dacă se schimbă lucrurile deja acceptate de Comisia Europeană, țara poate pierde 1,2 miliarde de euro sau chiar 300 de milioane în unele cazuri.

„Noi vorbim tot timpul despre tăieri, noi vorbim despre tăieri, noi vorbim despre dezastru, noi vorbim doar despre aceste lucruri. Să știți că aceste lucruri creează panică, mai ales pe piețele financiare și duc la căderea consumului. Aceste lucruri duc la recesiune economică. Când tu vii, oficial al statului român, și tot spui aceste lucruri, nu faci decât să contribui la o eventuală recesiune în care poate să intre România.

Vă dau un exemplu care e foarte, foarte bun și care a fost o bornă în PNRR: s-a discutat foarte mult în ultimele săptămâni despre Legea 109, legea guvernanței corporative. Știți că, dacă redeschidem tot acel jalon, pierdem vreo 300 de milioane de euro?

Știți că, dacă ne apucăm să modificăm lucrurile care au fost deja acceptate de Comisia Europeană, astăzi, când vorbim, România pierde 1,2 miliarde? 1,2 miliarde de euro. Vă dau defalcat sumele dacă vreți.”

Grindeanu despre buget și reformele guvernamentale: Trebuie claritate și folosirea cu măsură a asumării răspunderii

El a spus că va avea o întâlnire importantă cu comisarul Roxana Mînzatu, care vine în România, pentru a clarifica anumite lucruri legate de situație. De asemenea, a criticat Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene, spunând că ar fi trebuit să vină cu o analiză clară pentru toți românii despre noul buget, mai ales că alte țări puternice din UE critică această schimbare.

Grindeanu a respins zvonurile despre oprirea lucrărilor la infrastructură și a spus că vrea să știe clar cum se vor cheltui banii în următorii ani, fără să se dezinformeze oamenii cu povești despre autostrăzi oprite.

Referitor la creșterea TVA și reacțiile din afară, a spus că agențiile de rating și Consiliul ECOFIN au fost parte din decizia guvernului, iar asumarea răspunderii în Parlament a fost făcută repede, dar în interesul țării. Totuși, el a spus că folosirea acestei metode – angajarea răspunderii guvernamentale – trebuie să fie rară, pentru că este un instrument excepțional și nu trebuie folosit des.

Grindeanu a precizat că PSD este de acord să mai folosească acest instrument doar dacă face parte dintr-un pachet care include și măsuri pentru eliminarea privilegiilor, cum ar fi reducerea pensiilor speciale, scăderea numărului de membri în consiliile de administrație și comasarea unor instituții. Pentru restul măsurilor, el crede că e mai bine să fie o perioadă de discuții și dezbatere.

„Vreau să știu pe următorii ani cum ne ducem cu sumele de bani, nu să vindem prostii românilor legat de suspendarea lucrărilor pe autostrăzi – că asta s-a făcut. Urmărea și creșterea TVA-ului. Și agențiile de rating. Tocmai legat de agențiile de rating, tocmai legat de ECOFIN, s-a făcut această asumare a răspunderii. Și aici a fost graba – în sensul bun al cuvântului – de a face Guvernul României această asumare a răspunderii în Parlament.

Asta este un instrument excepțional. Este un instrument pe care îl utilizezi rar într-o democrație. De aceea sunt reticent la folosirea rapidă, încă o dată, a acestui instrument.

Noi suntem de acord, ca să înlăturăm toate speculațiile pe care le-am văzut astăzi din partea unora – suntem de acord să mai utilizăm acest instrument într-un singur mod: dacă, în acel pachet, decupăm și facem asumare pe reducerea privilegiilor – eliminarea privilegiilor, pensii speciale, reducerea numărului de membri în consiliile de administrație, comasări de instituții.

Pentru asta suntem de acord. PSD-ul va fi alături. Pentru toate celelalte, cred că e bine să avem o perioadă de dezbatere.”