Tanczos Barna: Impozitele trebuie să reflecte valoarea reală a locuințelor și mașinilor

Vicepremierul Tanczos Barna a spus că pachetele 2 și 3 de măsuri fiscale includ mai multe schimbări. Printre măsurile anunțate se numără impozitarea clădirilor în funcție de valoarea lor de piață. De asemenea, în anumite situații, funcția de viceprimar ar putea fi desființată. S-ar reduce și numărul de consilieri locali, iar pentru mașinile poluante s-ar introduce o taxă.

Tánczos Barna
Tánczos Barna (SURSA FOTO: Facebook, Tánczos Barna)

Vicepremierul Tanczos Barna a spus că se analizează din nou modul în care sunt impozitate locuințele. El a explicat că nu i se pare corect ca impozitul să se calculeze doar în funcție de suprafață, mai ales când valoarea de piață a unei locuințe poate fi chiar și de zece ori mai mare în unele zone. A dat exemplul orașului Borsec, spunând că 100 de metri pătrați acolo nu valorează cât 100 de metri pătrați în București. Din acest motiv, crede că impozitul ar trebui calculat în funcție de valoarea reală de piață.

Barna a mai spus că și în cazul mașinilor trebuie schimbat modul de impozitare. A subliniat că nu este vorba despre o taxă de mediu, dar consideră că trebuie o echilibrare. A explicat că sunt mașini foarte poluante pentru care se plătește un impozit mic, de exemplu 40 de lei, în timp ce pentru altele, mai puțin poluante, impozitul este mai mare, chiar și 100 de lei. A precizat că a discutat deja cu producătorii și importatorii auto, dar și cu primarii, care au venit cu propuneri.

„100 de metri pătrați – am dat de exemplu Borsec, care este oraș – nu se compară cu 100 de metri pătrați la București. Și atunci trebuie să intervină această valoare, acest element al valorii de piață și imobilele să fie impozitate în funcție de această valoare.

Nu taxă de mediu în niciun caz, dar lucrurile trebuie echilibrate, pentru că sunt autoturisme pentru care se plătesc 40 de lei impozit și sunt de 10 ori mai poluante decât cele pentru care se plătește 100 de lei impozit.

Și acolo lucrurile trebuie așezate. Am avut astăzi o discuție cu producătorii și cu importatorii de autoturisme. Au și dânșii propunere, au și primarii propuneri.”

Statul vrea să elimine scutirile și să recupereze mai eficient taxele restante

Pe lângă reducerea numărului de angajați din primării și consilii județene, vor fi introduse și măsuri pentru recuperarea datoriilor și colectarea mai eficientă a taxelor. De asemenea, se vor elimina unele scutiri și excepții de la plata impozitelor.

Vicepremierul Tanczos Barna a spus că s-a ajuns în situația în care persoane cu handicap de vedere, care nu conduc, au pe numele lor mașini foarte scumpe și foarte poluante, doar pentru că beneficiază de scutire de impozit.

Despre pachetul de măsuri care vizează companiile de stat, Barna a declarat că urmează să apară un act normativ prin care vor fi limitate indemnizațiile și vor fi reglementate salariile din instituțiile care se autofinanțează, unde unele salarii ajung la mii de euro. A precizat, însă, că pentru aceste schimbări este nevoie de modificarea legii în Parlament.

Mai puțini angajați în primării: măsuri pentru eficientizarea administrației

Vicepremierul Tanczos Barna a spus că a avut deja o întâlnire cu Asociația Comunelor și Orașelor din România (ACOR) pentru a discuta detalii despre noile pachete de măsuri. El a explicat că, pentru a reduce cheltuielile, se analizează din nou schema de personal din primării și consilii județene, pentru că sunt prea mulți angajați în unele locuri. A dat exemplul unui consiliu județean care funcționează cu doar o treime din personalul altuia, deși fac aceleași activități.

Barna a mai spus că s-a discutat și despre eliminarea funcției de viceprimar în anumite cazuri. De asemenea, în localitățile care nu au un număr minim de locuitori, s-ar putea reduce numărul de angajați.

„Am avut această întâlnire deja cu Asociația Comunelor, Orașelor din România (ACOR), pentru a pune la punct aceste pachete. La reducerea de costuri, da, se va pune problema și acolo de o regândire a schemelor de personal la nivelul administrațiilor locale, municipale, județene, pentru că și acolo trebuie mai puțini angajați.

Pentru că dispersia este foarte mare. Consiliul județean cu cel mai mic număr de angajați funcționează cu aproape o treime din numărul de maxim al unui consiliu județean care n-a ținut cont niciodată și a angajat sute de persoane pentru a practica aceeași activitate desfășurată.”