România este în căutarea unei soluții pentru redresarea fiscală

România traversează un moment critic din punct de vedere economic, iar corectarea dezechilibrelor bugetare nu mai poate fi amânată.

În aceste zile, autoritățile de la București poartă discuții intense cu reprezentanții Comisiei Europene, în contextul în care Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trebuie renegociat.

O reformă fiscală amplă se conturează la orizont, iar măsurile propuse ridică deja semne de întrebare privind impactul asupra populației.

Discuții tehnice cu Bruxelles-ul

Potrivit unor surse guvernamentale, vineri au avut loc primele consultări tehnice cu experții europeni, înainte de vizita la Bruxelles a ministrului Investițiilor Europene.

Negocierile oficiale sunt programate la începutul săptămânii viitoare și vor avea ca miză nu doar restructurarea PNRR, ci și identificarea unor soluții care să reducă drastic deficitul bugetar.

Comisia Europeana
SURSA FOTO: Dreamstime

Ce măsuri fiscale se află în cărți?

Printre scenariile analizate se află majorarea cotei generale de TVA la 21% și eliminarea unor facilități fiscale aflate în vigoare. De asemenea, s-a pus în discuție unificarea contribuției de asigurări de sănătate (CASS) cu impozitul pe venit, rezultând o nouă taxă unică de 20%.

Această măsură ar putea diminua semnificativ salariile nete, având în vedere că în prezent ambele contribuții sunt de câte 10%, dar sunt calculate diferit.

În plus, introducerea impozitului unificat și pentru pensii – în prezent scutite de CASS – ar duce la reducerea veniturilor pensionarilor.

Avertismentul lui Daniel Dăianu

Chiar dacă aceste idei sunt încă la stadiul de propuneri, președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, atrage atenția că România se află într-o poziție extrem de fragilă și are nevoie de o corecție bugetară urgentă și credibilă.

„Noi suntem cu apa peste nas, cum se spune. Nu avem de cârnit, deficitul este enorm, dacă nu vom face o corecție credibilă în 2025, pierdem accesul la finanțare și refinanțare, ceea ce ar fi îngrozitor pentru economia noastră, cu consecințe mult mai rele pentru populația României.

Corecția nu se poate face numai pe partea de cheltuieli, este o copilărie să se creadă așa ceva”, spune specialistul.

Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu
SURSA FOTO: captură de ecran YouTube

Responsabilitatea transferată viitorului Guvern

Pe fondul acestor incertitudini, ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, pasează responsabilitatea viitorului guvern, afirmând că „după alegeri, cu siguranță va fi necesară o dezbatere publică privind consolidarea veniturilor și reforma fiscală”.

„După alegeri, cu siguranţă noul Guvern trebuie să înceapă o dezbatere publică cu privire la consolidarea veniturilor şi cu privire la această reformă fiscală”, a explicat Tanczos Barna.

În paralel, piețele financiare dau semne de tensiune. ROBOR a urcat la 7,31%, față de 5,9% la începutul săptămânii, în timp ce cursul euro a scăzut ușor, ajungând la 5,11 lei.