Stanley Johnson este un scriitor şi om politic britanic, fost membru al Parlamentului European între 1979 şi 1984, precum şi tatăl actualului premier Boris Johnson.

Recent, Stanley Johnson solicitat cetăţenie franceză pentru a-şi putea păstra vii legăturile cu Europa şi după momentul separării definitive a Regatului Unit de Uniunea Europeană. Mama acestuia este de origine din Versailles.

Decizia luată de tatăl premierului britanic a fost dezvăluit de Rachel, sora lui Boris Johnson, în noua sa carte. Femeia a scris despre tatăl său că “se îndreaptă spre a deveni cetățean francez, deoarece mama sa se născuse la Versailles, iar bunica lui fusese la Paris”.

Jurnaliştii de la Sunday Times susţin că o sursă apropiată de familia Johnson a declarat că fostul europarlamentar a aplicat pentru a obţine cetăţenia franceză pentru ca nepoții săi să poată trăi și să lucreze în Uniunea Europeană şi după momentul Brexit, scrie romaniatv.net.

Mulţi britanici s-au grăbit să obţină cetăţenia germană

Decizia tatălui premierului britanic nu este una singulară în Regatul Unit. La începutul acestei luni, scriam că un număr record de britanici au obţinut cetăţenia germană în 2019, cifrele fiind mai mari decât în precedenţii doi ani la un loc. Totul are legătură cu negocierile dintre Marea Britanie şi blocul comunitar, care bat pasul pe loc şi riscă să le anuleze cetăţenilor din Regatul Unit anumite drepturi.

În 2019, aproximativ 128.900 de străini au obţinut cetăţenia germană, o creştere de 15% faţă de anul anterior. Aproape jumătate din această creştere s-a datorat numărului tot mai mare de britanici care au fost naturalizaţi, a declarat Oficiul Federal de Statistică într-un comunicat.

Aproximativ 14.600 de britanici au fost naturalizaţi în 2019, mai mult decât în ultimii doi ani împreună. În 2015, înainte de referendumul asupra Brexit, doar 600 de britanici au fost naturalizaţi, potrivit Oficiului german.