”Am subliniat împreună voinţa noastră de a face toate eforturile posibile pentru a ajunge la un acord. Pentru aceasta trebuie să depăşim divergenţe majore care rămân de soluţionat”, a declarat Von der Leyen la o teleconferinţă de presă după summitul european condus de preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

Acesta din urmă a spus că UE doreşte un acord cu Regatul Unit, ”dar nu cu orice preţ”. ”Trebuie să intensificăm negocierile”, a insistat Charles Michel la aceeaşi teleconferinţă de presă, amintind că premierul britanic Boris Johnson a respins prelungirea perioadei de tranziţie post-Brexit care se încheie pe 31 decembrie.

Angela Merkel consideră că acordul trebuie finalizat până la toamnă

În acest timp, cancelarul german Angela Merkel a atras atenţia că un acord cu Regatul Unit trebuie finalizat cel puţin până în toamnă, pentru a lăsa o marjă de timp în vederea ratificării lui.

Potrivit unui oficial francez, liderii europeni au convenit la summitul de vineri ca Bruxellesul să-şi menţină la tratativele cu Londra solicitările privind continuarea aplicării de către Regatul Unit a unora dintre regulile UE în domenii precum concurenţa, mediul sau fiscalitatea – aşa-numitul ”level playing field” care să asigure o competiţie egală – şi menţinerea ca şi până acum a accesului pescarilor europeni în apele britanice, aceste două capitole fiind principalele subiecte divergente între cele două părţi.

Ce spunea ieri președintele Comisiei Europene

”Vrem ca libertățile, drepturile fundamentale și informațiile cetățenilor noștri să fie protejate în toate circumstanțele, de aceea dorim ca în chestiuni importante, Curtea Europeană de Justiție să aibă un rol în viitoarea relație cu Marea Britanie”, a spus Ursula von der Leyen.