Potrivit directorului de cercetare al Institutului Dunării (Danube Institute), țările Grupului de la Visegrad (Ungaria, Polonia, Cehia și Slovacia – V4) vor fi capabile să își depășească diferențele de opinie privind războiul ruso-ucraninean și să își mențină unitatea grupului.

V4 este o poveste de succes

Despre acest aspect a vorbit pentru portalul ungar Infostart.hu Anton Bendarjevskiy după conferința privind trecutul și viitorul V4, care a avut loc la Budapesta.

„Sunt optimist în legătură cu relațiile de cooperare ale V4, care este o poveste de succes. Obiectivele stabilite la începutul cooperării au fost îndeplinite destul de repede.

Aceste obiective erau: Ţările eliberate de sub sistemul sovietic să fie cât mai repede membre ale sistemului instituțional occidental (UE, NATO) și elaborarea proiectelor infrastructurale și economice.

Există grupuri de succes în Europa (Nordic, Benelux) și în alte părți ale lumii care se dezvoltă cu succes și sunt recunoscute, așa cum se poate observa un V4 similar și în America și în Asia de Est”, a subliniat expertul institutului.

Războiul Rusiei în Ucraina este o provocare care trebuie abordată în comun

Acesta a adăugat: V4 este un succes clar, deoarece există un grup în Europa Centrală care este unul din cele mai puternice motoare economice al Europei și dacă adunăm performanța economică a celor patru membri, aceștia ar avea loc și în G20.

Performanța și marca V4 sunt atât de puternice încât merită să se depună eforturi în viitor pentru dezvoltarea acestora. Dar ce poate aduce viitorul în timp ce există diferențe în percepția asupra războiului din Ucraina?

„Va exista un viitor. Războiul Rusiei în Ucraina este o provocare care trebuie abordată în comun, iar aceste patru țări vor fi potrivite pentru a da un răspuns. Din cele patru țări trei se învecinează cu Ucraina, adică sunt direct afectate de război.

Aceasta are o latură de politică de securitate și va avea și o latură economică, deoarece problemele războiului, care nu se va încheia în curând, și criza alimentară vor avea un impact serios asupra regiunii noastre, nu ne putem ascunde.

Ba mai mult, apare și pericolul dependenței energetice, practic toate țările Grupului de la Visegrad depind, în diferite grade, de sursele de energie rusești. Reducerea dependenței va fi o sarcină comună”, a conchis directorul de cercetare al Institutului Dunării.