Începând de astăzi, 1 iulie 2025, se elimină măsura temporară privind plafonarea tarifelor pentru polițele de răspundere civilă auto (RCA). Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și principalii jucători din piața de asigurări susțin că liberalizarea prețurilor nu va produce dezechilibre majore. Totuși, brokerii avertizează că vor exista segmente în care tarifele vor crește considerabil.

Liberalizarea tarifelor RCA vine după o perioadă de stabilizare în piață

ASF consideră că piața RCA a înregistrat progrese semnificative în ceea ce privește stabilitatea, motiv pentru care nu mai este necesară menținerea plafonării.

Vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, a declarat că nu există premise pentru creșteri semnificative ale tarifelor în perioada următoare.

„Aceste evoluţii ne conduc spre momentul încetării măsurii îngheţării tarifelor deoarece riscul generat de un dezechilibru major în piaţă s-a atenuat semnificativ. Nu sunt motive pentru creşteri semnificative ale tarifelor RCA după încetarea măsurii plafonării tarifelor”, a afirmat Mititelu.

Conform datelor ASF, în perioada aplicării plafonării, prețurile RCA au crescut cu aproximativ 18%. Din această valoare, peste șase puncte procentuale au fost determinate de ajustarea pentru inflația anuală.

Pozițiile companiilor de asigurare variază de la reținere la previziuni prudente

Groupama România, liderul pieței de profil, a transmis că nu comentează posibilele modificări de prețuri din motive legate de respectarea legislației privind concurența.

Compania precizează că tarifele sunt stabilite independent și cu prioritatea de a oferi servicii de calitate.

Allianz-Țiriac, ocupând locul doi în topul RCA cu o cotă de 20,2%, susține că evoluția prețurilor depinde de profilul individual de risc al fiecărui client.

„Frecvenţa şi severitatea daunelor influenţează tarifele atât în sensul creşterii, cât şi al descreşterii, în funcţie de istoricul fiecărui client. Într-un mediu concurenţial, ajustările tarifare pot avea loc în ambele direcţii.

De asemenea, asigurătorii pot aplica discount-uri comerciale conform politicilor interne, pentru a atrage segmente specifice de clienţi în portofoliu, ceea ce poate conduce la reduceri suplimentare ale tarifelor”, au transmis reprezentanții companiei.

Grawe România, care a primit o majorare de capital de circa 125 de milioane lei în aprilie 2025, estimează că nu vor apărea modificări importante de tarif.

asigurari asigurare polita rca
SURSA FOTO: Dreamstime

Generali România subliniază că nivelul primelor este stabilit pe baze actuariale, fără a face proiecții publice legate de evoluția tarifelor, din același motiv al respectării regulilor de concurență.

„Ca şi până acum, obiectivul nostru este să oferim servicii performante, de o calitate sporită şi care să asigure respectarea tuturor cerinţelor legale. Nu vom avansa estimări privind evoluţia specifică a tarifelor pentru a respecta astfel normele din domeniul concurenţei”, se menționează în răspunsul asigurătorului.

Brokerii de asigurare estimează scumpiri punctuale și diferențiate

În opinia lui Viorel Vasile, CEO Safety Broker, eliminarea plafonării va determina o scumpire de cel puțin 15% a tarifelor RCA. Potrivit acestuia, două elemente stau la baza acestei evoluții: revenirea comisionului de distribuție în calculul prețului final și influența inflației.

„Eliminarea plafonării comisioanelor RCA va duce la o creştere de minimum 3-5% a primei finale. Comisionul de distribuţie în toată Europa este inclus în prima de asigurare, mai puţin în România. De asemenea, eliminarea plafonării tarifelor RCA va conduce automat la ajustări de minim 10-15% a primelor de asigurare datorită inflaţiei din ultimii doi ani”, a declarat Viorel Vasile.

Unele segmente ar putea fi mai afectate decât altele

Potrivit estimărilor Safety Broker, cele mai mari creșteri sunt așteptate în București, Ilfov și în cazul camioanelor care operează în transportul internațional.

Pentru categoria B0, destinată șoferilor fără istoric de daune, primele RCA ar putea ajunge din nou la valori de circa 12.000 lei pe an.

Dorel Duță, președintele UNSICAR, afirmă că unele segmente vor resimți corecții pozitive, altele negative, în funcție de istoricul daunalității și de comportamentul rutier.

El mai subliniază că mecanismul de protecție a clienților cu risc ridicat rămâne activ și poate tempera eventualele scumpiri semnificative.

„1. eliminarea plafonării comisioanelor RCA, urmând o creştere de minimum 3-5% a primei finale plătite de consumator. Comisionul de distribuţie în toată Europa este inclus în prima de asigurare, mai puţin în România, unde geniile numite pe criterii politice, care au condus ASF, nu au avut ca obiectiv protejarea consumatorilor, principala menire a ASF;

2. ⁠eliminarea plafonării tarifelor RCA, care va conduce automat la ajustări de minim 10-15% a primelor de asigurare datorită inflaţiei din ultimii doi ani. Agregat, tarifele RCA vor creşte cu minimum 15%, existând însă posibilitatea să vedem creştere doar în anumite zone cu frecvenţă mare – Bucureşti şi Ilfov şi în special pe segmentul camioanelor care rulează în transport internaţional. După eliminarea plafonării se va reveni la vechea metodă de calcul a primelor de către BAAR”, a spus acesta.

Asigurătorii activi pe piața RCA și ultimele evoluții din sector

La finalul primului trimestru din 2025, șapte societăți aveau dreptul să emită polițe RCA în România. Acestea sunt: Allianz-Țiriac, Asirom, Eazy Asigurări, Generali, Grawe, Groupama și Omniasig.

Pe lângă acestea, două sucursale străine activează în România în baza regimului de liberă stabilire: Axeria IARD din Franța și Hellas Direct din Grecia.

De asemenea, compania Dallbog din Bulgaria a intrat pe piața RCA în baza regimului de liberă prestare a serviciilor, însă ASF i-a suspendat autorizația în luna iunie, interzicându-i emiterea de polițe începând cu 1 iulie.

Piața RCA în cifre: primele subscrise se apropie de 10 miliarde lei

În anul 2024, valoarea totală a primelor de asigurare RCA subscrise de societățile reglementate de ASF și de cele care activează în baza regimurilor europene a atins aproximativ 9,94 miliarde lei.

Aceasta reprezintă o creștere de 7% față de anul precedent, reflectând dinamica pieței într-un context de revenire și ajustare.

Ștefan Prigoreanu, director general al Millenium Broker, apreciază că eliminarea plafonării nu va genera un impact semnificativ, în raport cu tendințele generale ale inflației și cu alți factori economici.