"Domnule preşedinte, în mijlocul acestui scandal imens, datoraţi românilor răspunsuri la câteva întrebări simple legate de modul de operare al instituţiilor de forţă. Aceste întrebări nu sunt doar ale mele, ci şi ale sutelor de români care mi s-au adresat mie şi Parlamentului în speranţa că aici vor găsi dreptate", afirmă Tăriceanu, într-o scrisoare adresată preşedintelui Iohannis, după ce şeful statului a semnat decretele privind eliberarea din funcţie a generalului Florian Coldea şi trecerea acestuia în rezervă. 

Întrebările adresate de Tăriceanu se referă la presupuse "decizii secrete" ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), "prin care s-au conferit puteri sporite instituţiilor de forţă în Justiţie". 

"Există alte decizii secrete ale CSAT prin care s-au conferit puteri sporite instituţiilor de forţă în Justiţie, care au dus la limitarea sau încălcarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor? Dacă da, aveţi datoria să le faceţi publice. Care este nivelul implicării serviciilor secrete în Justiţie, dincolo de descrierea generală 'Justiţia este câmp tactic'? În lumina documentului prezentat de UNJR, aveţi datoria de a preciza care sunt puterile sporite pe care le-aţi acordat serviciilor şi unde se opreşte influenţa acestora asupra magistraţilor. Există ofiţeri acoperiţi în Justiţie şi, dacă da, care este numărul lor şi la ce nivel ierarhic în interiorul puterii judecătoreşti?", se mai arată în documentul citat. 

Tăriceanu adaugă că va continua să lupte pentru drepturile şi libertăţile cetăţenilor. 

"Domnule Preşedinte, ştiu că în trecut aţi ales fie să tăceţi, fie să daţi răspunsuri evazive la întrebări incomode. De data aceasta tăcerea nu este de aur, ci vă incriminează în ochii românilor care speră că vor trăi într-o ţară în care statul de drept este o realitate, nu o iluzie, iar drepturile şi libertăţile lor sunt respectate. Ca preşedinte al Senatului, eu voi continua să lupt pentru aceste deziderate", afirmă el. 

Potrivit preşedintelui Senatului, motivul adresării scrisorii îl constituie publicarea de către UNJR a unui "document CSAT referitor la relaţia dintre serviciile de informaţii şi Justiţie". 

"Am urmărit cu deosebită îngrijorare recentele evenimente care au dus la solicitarea de trecere în rezervă a prim-adjunctului SRI, Florian Coldea. Acestea dezvăluiau un comportament în afara democraţiei şi a statului de drept. Din păcate, se adună nu doar 'suspiciuni rezonabile', pentru a folosi un termen des invocat în ultima perioadă, ci şi dovezi fără tăgadă ale modului în care democraţia şi statul de drept sunt încălcate în România. Cea mai recentă dovadă vă implică direct pe Dumneavoastră şi este şi motivul pentru care vă adresez această solicitare oficială din poziţia conferită Preşedintelui Senatului. Mă refer la publicarea de către Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a unui document CSAT referitor la relaţia dintre serviciile de informaţii şi Justiţie. Astfel, conform UNJR, în documentul publicat se arată că 'CSAT a trasat SRI-ului sarcini informativ-operative ce nu se regăsesc în cadrul legal cunoscut'", explică Tăriceanu. 

El spune că "CSAT a recunoscut că, în privinţa relaţiei dintre parchete şi serviciile de informaţii, aceasta s-a materializat în constituirea de echipe mixte, cu reprezentanţi ai organelor de urmărire penală, în scopul contracarării riscurilor derivate din derularea unor activităţi cu caracter infracţional". 

"Pe scurt, aţi închis ochii la folosirea discreţionară a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării pentru a reglementa în secret implicarea serviciilor secrete în actul de justiţie. În orice democraţie, tăcerea şi inacţiunea Dumneavoastră echivalează cu încălcarea principiilor statului de drept şi a separării puterilor în stat", se mai arată în scrisoare. 

Tăriceanu îl acuză pe Iohannis că a "conferit puteri sporite unui sistem al instituţiilor de forţă readus la viaţă după model comunist". 

"Domnule Preşedinte, aţi moştenit un sistem al instituţiilor de forţă readus la viaţă după model comunist de fostul preşedinte Traian Băsescu şi folosit ca instrument de represiune împotriva adversarilor politici şi a elitelor acestei ţări (elite intelectuale, artistice şi economice). Din păcate, în loc să stopaţi acest sistem, Dumneavoastră i-aţi conferit puteri sporite. Aţi promovat oameni din sistem despre care s-a spus cu dovezi că au comis abuzuri şi că au încălcat drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Promovarea Liviei Stanciu ca judecător la Curtea Constituţională a fost un semnal nedorit dat românilor că Preşedintele României răsplăteşte, în loc să sancţioneze, abuzul de putere. Documentul dat publicităţii de UNJR arată însă că implicarea Dumneavoastră nu s-a limitat la unele cazuri particulare, ci a fost una sistemică; pentru că în loc să stopaţi sistemul pus la punct de Traian Băsescu, l-aţi girat. În iunie 2015, afirmaţi că 'nu am niciun fel de date care să îmi arate că SRI s-ar fi implicat peste sau în afara limitelor date de lege în procesul de Justiţie'; o afirmaţie falsă din moment ce deja existau deciziile CSAT pe care UNJR le face acum publice", susţine Tăriceanu. 

El îi aminteşte lui Iohannis că i-a "atras atenţia în nenumărate rânduri" despre modul în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor ar fi încălcate. 

"Domnule Preşedinte, nu puteţi susţine că nu ştiaţi de aceste lucruri. Ca Preşedinte al Senatului v-am atras atenţia în nenumărate rânduri, inclusiv printr-o scrisoare deschisă din mai 2015, cu privire la modul în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt încălcate. În plus, aţi primit nenumărate semnale din partea organizaţiilor magistraţilor că statul de drept şi democraţia din România sunt subminate prin decizii care dau puteri sporite instituţiilor de forţă şi folosirea abuzivă a acestor puteri. În replică, aţi răspuns public că 'îmi menţin încrederea în instituţii ca ÎCCJ, DNA. În general, trebuie să recunosc că am multă încredere în sistemul de justiţie din România'. Pentru a folosi o sintagmă cunoscută, aţi ales să puneţi batista pe ţambal", punctează Tăriceanu. 

Preşedintele Senatului completează că într-un stat de drept "preşedintele ţării nu girează acţiunile abuzive ale instituţiilor de forţă pentru a îşi conserva puterea". 

"Domnule Preşedinte, definiţia statului de drept, pe care o invocaţi periodic, este alta decât ceea ce reiese din acţiunile Dumneavoastră. În statul de drept, rolul instituţiilor este de a apăra drepturile şi libertăţile individuale, nu de a încerca să cumuleze mai multă putere, prin abuzuri şi excese. Într-un stat de drept, cetăţeanul se simte liber, nu ascultat şi urmărit. Într-un stat de drept, Preşedintele ţării nu girează acţiunile abuzive ale instituţiilor de forţă, pentru a îşi conserva puterea", se mai arată în scrisoarea semnată de Călin Popescu-Tăriceanu. 

AGERPRES