Situaţia este similară în Uniunea Europeană, unde rata şomajului a rămas stabilă la nivelul record de 10,4% din populaţia activă. România se situează sub media din UE cu o rată a şomajului de 7,0%.

De asemenea, este pentru a 15-a lună consecutiv în care rata şomajului în zona euro este mai mare de 10%. În decursul ultimului an, 2,05 milioane de persoane au îngroşat rândurile şomerilor în zona euro care numără în prezent 18 milioane şomeri.

În rândul statelor membre UE, Spania se situează de departe pe primul loc cu o rată a şomajului de 25,1%, urmată de Grecia unde şomajul se situa la 23,1% în luna mai. Diferenţe semnificative se constată între ţările din sudul Europei şi cele din nord. Cele mai scăzute rate ale şomajului se înregistrează în Austria (4,5%), Olanda (5,3%) şi Germania şi Luxemburg (5,5%).
Nivelul de 25,1% al șomajului spaniol este aproape de cel al Statelor Unite din anii ’30, când în America rata șomajului era de 29%.

În cazul României, potrivit INS, în iulie rata şomajului în formă ajustată sezonier, conform standardelor Biroului Internaţional al Muncii, a fost estimată la 7%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale faţă de luna anterioară şi cu 0,5 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat în luna iulie 2011.
SURSA: Agerpres