Chiar dacă este greu de crezut, Italia este țară din Uniunea Europeană care se află în recesiune. Țara se vinde la propriu pentru a ieși din impasul economic. Guvernul a decis să vândă unele proprietăți imobiliare.

Guvernul Italian încearcă să-și reducă datoriile prin vânzarea unor proprietăţi imobiliare. Astfel, o treime din datorie ar fi acoperită.

„Vânzările în sectorul imobiliare nu vor funcţiona, după ce în în trecut autorităţile locale nu au reuşit să vândă proprietăţi imobiliare”, avertizează Luca Paolazzi, economist la think-tank-ul economic REF din Milano.

„Cel mai rapid mod pentru reducerea imensei datorii guvernamentale ar fi vânzarea unor participaţii în marile companii de stat, cum ar fi gigantul energetic Eni şi compania de utilităţi Enel, dar această opţiune este exclusă de mişcarea anti-sistem Cinci Stele, care face parte din coaliţia de guvernare, şi care consideră aceste companii ca fiind active strategice.

O altă posibilă ţintă pentru privatizare al fi Poşta Italiană, care a listat o participaţie de 35% în 2015 şi de atunci preţul acţiunilor a crescut cu peste 40%. Dar mai rămâne prea puţin timp anul acesta pentru o ofertă publică, iar singura opţiune viabilă ar fi o vânzare directă către un grup de investitori selectaţi, dar autorităţile ar obţine probabil sub un miliard de euro”, notează Reuters, citat de Agerpres.

Dacă ne referim la datoria guvernamentală, țara care conducea clasamentul în 2018 era Grecia, cu 181,1% din PIB. Italia are o datorie guvernamentală de 132,2% din PIB, conform unei estimări Eurostat.

Italia reprezintă a treia economie a zonei euro. În momentul de față, Italia este singurul stat membru al Uniunii Europene care este în recesiune.