În mijlocul epidemiei provocată de coronavirus, sistemul sanitar din Elveția se confruntă cu o situație neașteptată. Anumiți cetățeni încearcă să se infecteze intenționat cu Sars-Cov-2.

În contextul actual, autoritățile elvețiene fac un apel de urgență către populație să nu se infecteze intenționat cu COVID-19. De asemenea, oamenii sunt avertizați că îmbolnăvirea intenționată este ilegală și se pedepsește cu închisoare până la cinci ani, conform rts.ch.

Conform autorităților elvețiene, există oameni care refuză să se vaccineze anti-COVID-19, dar care vor totuși să beneficieze de certificatul verde. Astfel, anumitor persoane le-a surâs ideea de a se infecta intenționat cu Sars-Cov-2 pentru a obține un certificat verde acordat bolnavilor vindecații.

Departamentul de Sănătate Publică din Elveția a informat că astfel de acțiuni sunt ilegale și periculoase pentru sănătatea publică.

„Acest lucru contribuie la accelerarea transmiterii virusului și la agravarea pandemiei. Îi facem pe oameni să își asume riscuri pentru rude și pentru societate”, a spus Aglaé Tardin, medicul din Geneva

„Nu putem controla nimic în cazul infectării cu COVID-19. În plus, riscul de miocardită este de 10 ori mai mare în cazul celor care se îmbolnăvesc decât în cazul celor care se vaccinează. Vaccinul este un produs sigur”, a spus medicul Claude-François Robert.

În prezent, Guvernul Elveției a transmis că va înăspri măsurile anti-COVID pentru a încerca să limiteze amploarea celui de al cincilea val al epidemiei şi să anticipeze răspândirea variantei Omicron.

Restricții mult mai dure în această țară! Autoritățile se tem de răspândirea variantei Omicron

Astfel, autoritățile din Elveția vor restrânge sever accesul persoanelor nevaccinate şi va impune revenirea la telemuncă, conform informațiilor transmise de afp.com.

„Numai persoanele vaccinate sau vindecate vor avea de acum acces în interiorul restaurantelor, stabilimentelor culturale şi unităţilor de sport şi recreere precum şi la evenimentele din interior”, a informat Consiliul federal într-un comunicat.

Este ceea ce se numeşte 2G în Elveţia, de la cuvintele germane „genesen” (n.r. vindecat) şi „geimpft” (n.r. vaccinat). Odată cu apropierea sărbătorilor de Crăciun, care se derulează în general în familie în această ţară alpină, reuniunile private vor fi limitate la zece persoane, inclusiv copiii, dacă unul dintre participanţii de cel puţin 16 ani nu este vaccinat sau vindecat de COVID-19.

Din perspectiva autorităţilor federale, aceste măsuri ar trebui să limiteze infectarea persoanelor nevaccinate deoarece „ele transmit mai uşor virusul şi sunt mai frecvent confruntate cu complicaţii atunci când sunt contaminate”.

Marea majoritate a persoanelor bolnave ajunse la serviciul de terapie intensivă din Elveţia nu sunt vaccinate. În locurile unde nu este posibil să se poarte masca sau în baruri şi discoteci se aplică regula aşa-numită 2G+, care impune prezentarea unui test negativ, în plus faţă de permisul sanitar. Persoanele a căror vaccinare, rapel sau vindecare datează de mai puţin de patru luni sunt scutite de la această obligaţie de depistare.