Restricții mult mai dure în această țară! Autoritățile se tem de răspândirea variantei Omicron

Astfel, autoritățile din Elveția vor restrânge sever accesul persoanelor nevaccinate şi va impune revenirea la telemuncă, conform informațiilor transmise de afp.com

„Numai persoanele vaccinate sau vindecate vor avea de acum acces în interiorul restaurantelor, stabilimentelor culturale şi unităţilor de sport şi recreere precum şi la evenimentele din interior”, a informat Consiliul federal într-un comunicat.

Este ceea ce se numeşte 2G în Elveţia, de la cuvintele germane „genesen” (n.r. vindecat) şi „geimpft” (n.r. vaccinat). Odată cu apropierea sărbătorilor de Crăciun, care se derulează în general în familie în această ţară alpină, reuniunile private vor fi limitate la zece persoane, inclusiv copiii, dacă unul dintre participanţii de cel puţin 16 ani nu este vaccinat sau vindecat de COVID-19.

Din perspectiva autorităţilor federale, aceste măsuri ar trebui să limiteze infectarea persoanelor nevaccinate deoarece „ele transmit mai uşor virusul şi sunt mai frecvent confruntate cu complicaţii atunci când sunt contaminate”.

Marea majoritate a persoanelor bolnave ajunse la serviciul de terapie intensivă din Elveţia nu sunt vaccinate. În locurile unde nu este posibil să se poarte masca sau în baruri şi discoteci se aplică regula aşa-numită 2G+, care impune prezentarea unui test negativ, în plus faţă de permisul sanitar. Persoanele a căror vaccinare, rapel sau vindecare datează de mai puţin de patru luni sunt scutite de la această obligaţie de depistare.

Șeful OMS anunță cel mai negru scenariu la nivel mondial

Nicio variantă a coronavirusului care provoacă boala COVID-19 nu s-a răspândit până acum la fel de rapid ca Omicron, a declarat marţi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care estimează că majoritatea ţărilor sunt în prezent afectate de noua variantă de coronavirus.

Până în prezent „77 de ţări au raportat cazuri de Omicron, însă realitatea este că Omicron se găseşte probabil în majoritatea ţărilor, chiar dacă nu a fost încă detectat. Varianta Omicron se răspândeşte într-un ritm pe care nu l-am văzut până acum la nicio altă variantă”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.

„Suntem îngrijoraţi că oamenii consideră Omicron ca fiind benign. (…) Chiar dacă Omicron provoacă forme ale bolii mai puţin grave, numărul cazurilor ar putea copleşi din nou sistemele de sănătate care nu sunt pregătite”, a adăugat el.

De asemenea, şeful OMS a avertizat comunitatea internaţională că vaccinurile singure nu vor permite niciunei ţări să iasă din această criză şi a făcut apel la utilizarea tuturor instrumentelor anti-COVID existente, precum purtarea măştilor, aerisirea cu regularitate a încăperilor şi respectarea distanţării.

„Faceţi toate acestea. Faceţi-le în mod consecvent. Faceţi-le corect”, a mai spus el.