Interdicţia pentru Coca Cola urmează să intre în vigoare la 21 decembrie a.c..”Această decizie se combină perfect cu sfârşitul calendarului Maya şi va fi parte a festivităţilor dedicate sfârşitului capitalismului şi începutul unei vieţi culturale adevărate”, a declarat ministrul bolivian de externe David Choquehuanca.

Ca motiv oficial de interzicere a producerii Coca Cola pe teritoriul Boliviei, autorităţile de la La Paz au invocat grija pentru sănătatea naţiunii şi conservarea patrimoniului cultural.

În acelaşi timp, din 2010, în Bolivia se produce o băutură carbogazoasă, preparată pe baza frunzelor adevărate de coca, sub numele de Coca Colla. Aceasta este comercializată în sticle cu etichete care sunt foarte asemănătoare celebrei băuturi americane. La producţia băuturii respective sunt folosite frunzele de coca cultivate în oraşul Cochabamba din Bolivia, unde se află cele mai multe culturi ilegale de coca.

Pepsi şi Coca Cola, nerecomandate în Venezuela

Într-un discurs televizat către naţiune, preşedintele venezuelean Hugo Chavez a făcut apel luni seara la cetăţenii ţării sale să renunţe la consumul de Pepsi şi Coca-Cola, subliniind că băuturile carbogazoase de import dăunează sănătăţii.

În locul acestor răcoritoare, liderul de la Caracas şi-a îndemnat concetăţenii să sprijine producătorii interni şi să bea numai Uvita, suc de struguri fabricat de compania de stat Corpozulia.

Hugo Chavez, un adept fervent al modului sănătos de viaţă, mai ales după ce a fost depistat cu cancer, şi-a exprimat speranţa că oamenii vor fi sensibili la îndemnul său şi vor renunţa la "slăbiciunile capitaliste".

Cu toate acestea, preşedintele venezuelean a declarat că nu intenţionează să interzică în niciun fel comercializarea Pepsi şi a Coca Cola pe teritoriul ţării.

În prezent, Venezuela importă cea mai mare parte a produselor alimentare. Este o situaţie care îl irită pe preşedintele Chavez, care promovează în mod constant politica sa privind "socialismul în secolul XXI" şi care prevede ca ţara să se bazeze în principal pe agricultura proprie.
Sursa: Agerpres