"Nu numai că Turcia este ţara care a scăzut rata şomajului cel mai rapid după criza economică dar în acelaşi timp am reuşit să stabilim un record în ceea ce priveşte numărul persoanelor angajate. În ultimele 12 luni au fost create 742.000 de noi locuri de muncă. Trăim într-o perioadă în care încetineşte creşterea ţărilor în curs de dezvoltare iar ieşirile de fonduri influenţează negativ pieţele. Turcia va ieşi cu capul sus din această perioadă", a declarat recent ministrul turc al economiei, Zafer Çağlayan.
Potrivit acestuia, rata şomajului a scăzut la 8,8% şi că numărul persoanelor angajate a ajuns la nivelul record de 26,3 milioane, scrie RADOR.

Ministrul Çağlayan a transmis presei o declaraţie scrisă în care a evaluat situaţia economiei şi a prezentat datele legate de piaţa muncii. Potrivit informaţiilor furnizate de Institutul Turc de Statistică, în luna iunie şomajul era de 8,8% iar numărul persoanelor angajate era de 26.319.000. Numărul persoanelor active în câmpul muncii a crescut constant în ultima perioadă, fiind înregistrate noi recorduri lună după lună. Ministrul economiei a făcut şi o comparaţie între rata şomajului din Turcia şi cea înregistrată în Europa, arătând că în statele europene se înregistrează încă valori cu doua cifre şi că aceste procente nu au un trend descendent.

El a precizat că pe măsură ce se realizează investiţii, va creşte numărul persoanelor active în câmpul muncii, începând cu domeniul industriei. Cifra actuală a angajărilor este rezultatul faptului că Turcia a urmărit nişte politici sănătoase care au vizat creşterea rapidă a economiei şi a exporturilor, a mai declarat Zafer Çağlayan. "Datele de astăzi sunt nişte cifre la care s-a ajuns deşi populaţia Turciei creşte în fiecare an cu aproximativ un milion de persoane. Procentul de 51,9% al absorbţiei populaţiei pe piaţa muncii este o cifră destul de ridicată. Cred că suntem una dintre ţările de succes în ceea ce priveşte forţa de muncă".
Turcii nu vor euro
Până sa înceapă criza, turcii erau înnebuniți să adere la Uniunea Europeană. Acum, sprijinul pentru aderare s-a prăbușit: 80% dintre turci consideră că țara lor Nu ar trebui să se alăture celor 28 de țări europene, potrivit unui sondaj citat de capitalismpepaine.ro Iar politicienii turci au exact aceeași părere ca si populația. Însuși ministrul turc pentru Integrare Europeana a declarat deschis in februarie: Turcia inca ar mai vrea sa adere la Uniune…dar nu si la Euro! Numai ca odată cu dispariția Euro, va dispărea si Uniunea, mai scria atunci sursa citată.