Tanczos Barna este convins că ordonanţa privind plafonarea preţului la lemnul de foc va fi îmbunătăţită

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a precizat, totodată, că acum se poate aplica acea ordonanţă, însă nu poate crea o imagine generală a pieţei, mergând doar la marile supermarketuri sau marile lanţuri de comercializare de lemn de foc, deoarece nu aceea e piața lemnului de foc, acele vânzări reprezintând doar câteva procente la nivel naţional.

„Sunt convins că, în cel mai şi scurt timp posibil, Coaliţia va lua o decizie şi în Parlament, în Camera Deputaţilor, şi va fi îmbunătăţită ordonanţa. Aştept ca, atât grupurile parlamentare, cât şi conducerea Coaliţiei, să ia această decizie.

Au fost foarte multe teme pe agenda Coaliţiei în ultimele zile – atât preţurile la energie, cât şi decizia cu privire la pensii, dar cu siguranţă se va ajunge şi la decizia cu privire la preţul lemnului de foc.

Noi monitorizăm tranzacţiile cu lemn, iar acestea nu au scăzut. Numărul de avize creşte de la lună la lună în sistemul SUMAL. Asta înseamnă că monitorizăm cantităţi din ce în ce mai mari de lemn tranzacţionat legal. Situaţia este diferită de la regiune la regiune şi, azi dimineaţă, am primit informaţii cu privire la lemnul de foc vândut pe piaţă liber, la un preţ mai mic de 400 (de lei – n. r.).

Sunt regiuni unde, într-adevăr, impactul este altul, pentru că acolo preţurile erau la peste 400 de lei. Deci, încă o dată, în funcţie de zonă, în funcţie de regiune, în funcţie de zona montană sau zona de şes lucrurile stau diferit.

În momentul de faţă se poate aplica acea ordonanţă şi nu putem să facem o imagine generală sau să creăm o imagine generală a pieţei, mergând doar la marile supermarketuri sau marile lanţuri de comercializare de lemn tăiat la 30 de centimetri şi spart. Pentru că piaţa lemnului de foc nu este acea piaţă, acele vânzări reprezintă doar câteva procente la nivel naţional”, a explicat, miercuri, Tanczos Barna.

Declarația sa vine în contextul în care, luna trecută, premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat că Guvernul de la București va plafona prețul lemnului de foc cu 400 de lei/metrul cub, însă, luna aceasta, el a precizat că se vor lua măsuri pentru a corecta decizia respectivă.

„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Preţul mediu pe care ni l-au comunicat… în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menţionat 200 de lei pe metru cub la lemn şi am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc.

Se dovedeşte că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaştem acolo unde greşim şi să luăm măsuri în consecinţă”, a afirmat, recent, Nicolae Ciucă.

Tanczos Barna: „Vom lua măsuri de reducere a emisiilor de carbon”

Tanczos Barna a reamintit, de altfel, că Guvernul de la București va lua măsuri pentru a reduce emisiile de carbon şi cantităţile prin eficientizare.

„În acelaşi timp, am spus-o şi ieri la Convenţia Carpatică (…), că Europa de Est în continuare se bazează pe o cantitate semnificativă de lemn de foc din pădure şi acest lucru nu se va schimba în ani, decenii şi acest lucru trebuie tratat ca atare, trebuie înţeles şi la nivelul Comisiei Europene.

Vom lua măsuri de reducere a emisiilor de carbon şi de reducere a cantităţilor prin eficientizare, în niciun caz de eliminare”, a adăugat el.