Tanczos Barna: Companiile neviabile trebuie închise, cele profitabile merită tratament diferențiat

În opinia vicepremierului Tanczos Barna, companiile care activează pe o piață concurențială trebuie tratate diferit. Unele companii sunt strategice și „au fost ținute în viață” și pe timp de pace, de exemplu cele din industria apărării, a reamintit el. Sunt 15 companii care sunt pe profit operational din anul 2024. Celelalte, care nu sunt justificate ca activitate, trebuie închise, spune Tanczos Barna.

Nuclearelectrica și Hidroelectrica, de exemplu, sunt pe profit. „Aici tratezi altfel și salariul directorului și al specialistilor, nu e agricultură, e activitate nucleară. La fel și la Hidroelectrica, a vărsat peste 3 miliarde de lei la bugetul de stat”, a reamintit el.

„Companiile care activează pe o piață concurențială trebuie tratate diferit. Nuclearelectrica e pe profit, aici tratezi altfel și salariul directorului și al specialistilor, nu e agricultură, e activitate nucleară. La fel și la Hidroelectrica, a vărsat peste 3 miliarde de lei la bugetul de stat. CFR este o campanie strategică, dar nu poți să te lauzi cu salariul pe care îl ai, trebuie un pic de smerenie, trebuie să spui.

Nu trebuie sa îți dublezi indemnizația într-o perioadă în care toată lumea strânge cureaua. Unele sunt companii strategice care au fost ținute în viață și pe timp de pace, de exemplu cele din industria apărării.

Sunt 15 companii care sunt pe profit operational din 2024. Celelalte, care nu sunt justificate ca activitate, trebuie închise. Acum câteva minute am plecat de la o ședință unde am discutat pe legea insolvenței, companiile care nu sunt viabile trebuie curățate”, a declarat vicepremierul, miercuri seară, la TV.

Tanczos Barna: Statul trebuie să înceapă austeritatea cu el însuşi. Doar aşa putem reduce deficitul

Vicepremierul consideră că statul român trebuie să înceapă austeritatea cu el însuşi.

„Doar aşa putem reduce deficitul. Doar aşa putem recâştiga încrederea oamenilor”, a transmis acesta cu o zi în urmă.

Potrivit spuselor sale, deficitul bugetar a fost generat anul trecut, de trei factori „foarte importanţi”: majorarea pensiilor, majorarea salariilor, majorarea sumelor pentru investiţii. Primele două componente asigură o creştere economică bazată pe consum. A treia componentă duc către o filozofie diferită, o filozofie de creştere economică bazată pentru producţie, pentru investiţi, a precizat el.

„Noi dacă nu abordăm cele trei probleme, general vorbind, din administraţia centrală, de salarii, pensii şi alte privilegii, pensionări anticipate şi investiţii, nu vom reuşi să rezolvăm această problemă. Prima componentă de privilegii, sporuri, diverse privilegii a fost deja abordată în primul pachet, vor veni şi elemente în pachetul 2 şi pachetul 3.

Privilegiile eliminate înseamnă o abordare justă, echitate”, a mai declarat vicepremierul. Aceste reduceri cu siguranţă vor deranja. Sindicatele au rolul lor în societate, guvernul are propriul rol în societate. Cele două elemente pot ajunge la un compromis prin dialog”, a adăugat vicepremierul.