Deputații au adoptat marți proiectul de lege care îi lasă fără indemnizaţii de lux pe foştii președinți de stat, parlamentari, magistraţi şi pe funcţionarii publici cu statut special.

Trebuie precizat că excepție de la anularea pensiilor speciale fac militarii și polițiștii, conform proiectului de lege.

Specialiștii în drept constituțional avertizează însă asupra faptului că legea va fi întoarsă mai mult ca sigur în Parlament de către Curtea Constituțională – CCR.

Presiunile magistraților

Cu atât mai mult este de așteptat să se întâmple acest lucru cu cât CCR va avea de suportat  presiuni foarte mari din partea puterii judecătorești.

Iar reprezentanții magistraților au declarat deja că eliminarea pensiilor de serviciu reprezintă o situaţie de o gravitate fără precedent, care aduce atingere chiar independenței justiției.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a convocat deja secţiile unite ale ÎCCJ, pentru formularea sesizării Curţii Constituţionale pe legea votată azi de Parlament, prin care se elimină pensiile de serviciu ale magistraţilor.

În context, fostu judecător al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a anticipat deja că legea va fi picată de CCR.

Dispreț față de decizia CCR

”Se fac multe greșeli. Nu poți să vii să spui că la unii le lași și la unii le tai. Sunt foarte multe greșeli. Am auzit că acum se cere și anularea indemnizației speciale a parlamentarilor. Lucrul acesta poate fi cerut doar de Parlament.

Trebuie tratate egal. Nu poți să spui că la Armată lași, dar la magistrați nu lași. Se poate pica la Curtea Constituțională. Textul legii spune că nu poți să aduci în texte de lege o prevedere care a fost declarată neconstituțională”, a declarat Zegrean, la România TV.

”Se face o propune în disprețul deciziei CCR. Sunt decizii ale Curții care spun că nu poți să aduci în lege o prevedere legală care a fost declarată neconstituțională. Nu știu de ce au făcut așa, nu înțeleg. N

Nu vreau să dau sfaturi nimănui, dar e greu de înțeles. În toate situațiile în care un text a fost declarat neconstituțional, dacă s-a încercat introducerea lui într-o altă lege, Curtea a respins”, a completat Zegrean.