Săptămână de corecţie pentru majoritatea emitenţilor listaţi la Bursa de Valori Bucureşti, care vine după ce în primele trei şedinţe de tranzacţionare ale anului curent câştigul adus investitorilor era de aproximativ şapte procente.

Scăderea a fost determinată de marcările de profit şi de lipsa ordinelor importante de la cumpărare şi s-a încadrat în evoluţia de ansamblu a pieţelor externe de capital din această zonă a Europei.
Cele mai afectate de scădere au fost acţiunile societăţilor de investiţii financiare, care au pierdut 4,5%. Indicele principal al bursei a încheiat săptămâna la 8.540 puncte (-1%), iar indicele BET-C, la 5.316 puncte
(-1,4%).
S-a remarcat evolutia foarte bună înregistrată pe piaţa bulgară de capital, unde indicele BG40 a reuşit să încheie vineri a douăsprezecea şedinţă consecutivă de creştere, iar indicele SOFIX (care are acum în componenţă 12 companii) a scăzut în doar două şedinţe din ultimele 16. Faţă de începutul anului, indicele BG40 s-a apreciat cu 13,7% iar SOFIX cu 12%.

După ce primele trei şedinţe ale săptămânii au adus scădere pentru acţiunile SIF, partea finală a perioadei analizate a însemnat o stabilizare a cursurilor de tranzacţionare, pe fondul unor volume tranzacţionate zilnic tot mai reduse. Deprecieri am înregistrat şi în sectorul bancar, unde acţiunile BRD Groupe Société Générale au scăzut cu 2%, Banca Transilvania cu 1%, iar Banca Carpatica cu 0,8 procente.
Dintre indicii sectoriali calculaţi la Viena pentru zona central şi est-europeană, cel mai afectat a fost în această săptămână indicele bancar CECE Banking (-1,1%, ora 14:51), care are în componenţă 12 bănci din Cehia, Ungaria, Polonia, România, Croaţia.

Sectorul energetic a fost influenţat de evoluţia preţului petrolului, care a cunoscut o scădere dură faţă de sfârşitul anului trecut (aproximativ 16%). Dacă indicele sectorial CECE Oil & Gas a încheiat săptămâna practic neschimbat, pe piaţa de la Bucureşti acţiunile acestui sector au încheiat mixt: creştere de 0,8% pentru Petrom şi scădere de 2,6% pentru Rompetrol. Scăderea pentru RRC a venit imediat după testarea şi confirmarea nivelului de rezistenţă de la 0,0985 lei în şedinţa de luni. Finalul de săptămână a adus creştere atât pentru Rompetrol, cât şi pentru Petrom, dar volumele de tranzacţionare au fost în creştere uşoară doar pentru SNP.
Tentaţia unor câştiguri foarte ridicate prinde în capcană investitorii fără experienţă, ca exemple având în această săptămână acţiunile emise de Mechel Târgovişte şi Vae Apcarom Buzău. Titlurile APC, după ce se tranzacţionau la 0,57 lei la începutul anului, au crescut până la un maxim de un leu în şedinţa din 10 ianuarie, pentru ca vineri minimul de tranzacţionare să fie de 0,74 lei. Se observă volatilitatea exagerată a preţului, câştigul potenţial în doar câteva şedinţe fiind de 75%, iar pierderea de 25% în doar două şedinţe. Similar, dar la o scară mult mai mare, avem evoluţia Mechel Târgovişte. După o creştere de la 1,52 lei la finele lui noiembrie, la 9,9 lei în data de 8 ianuarie (peste 550% creştere), cursul a scăzut cu maximul permis de sistem în patru şedinţe, până la 4,6 lei. Recomandarea noastră este să evitaţi astfel de plasamente, riscurile fiind foarte ridicate. 

19-972-2.jpg

19-971-1.jpg

19-973-a.jpg19-974-b.jpg19-975-c.jpg