După aproape un an în care s-a situat pe locul şapte, ponderea yuanului în plăţile mondiale a atins nivelul record de 2,17%, concurând cu yenul japonez, care are o pondere de 2,69%. Pe primele trei locuri rămân dolarul, euro şi lira sterlină, a anunţat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul în Belgia. ”Este o dovadă importantă a internaţionalizării yuanului şi confirmă tranziţia acestuia la o monedă de plată folosită intens în tranzacţiile internaţionale”, a apreciat Wim Raymaekers, director în cadrul Swift. În decembrie, valoarea plăţilor globale în yuani a urcat cu 20,3% comparativ cu perioada similară din 2013, în timp ce anul trecut aceste plăţi au crescut cu 102%.

China are ca obiectiv sporirea importanţei monedei sale în comerţul mondial şi în investiţii, după ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb şi a costurilor de finanţare în a doua economie mondială.

Sporirea ponderii yuanului în plăţile mondiale vine după ce Londra, Frankfurt, Paris şi Luxemburg şi-au intensificat eforturile de a deveni centre importante de tranzacţionare a monedei Chinei din Europa. (Sursa: Agerpres)

Te-ar putea interesa și: