‘Europa, să-ţi fie ruşine !’, se putea citi pe unele dintre pancartele protestatarilor reuniţi într-un parc din apropierea sediilor principale ale instituţiilor europene, în timp ce pe alte pancarte se cerea eliberarea ‘deţinuţilor politici’ din Spania, adică membrii guvernului catalan demis de Madrid şi aflaţi în prezent în arest, conofm Agerpres.

Liderul fostului executiv regional catalan, Carles Puigdemont, venit în Belgia împreună cu patru dintre miniştrii săi pentru a nu ajunge pe mâna justiţiei spaniole, nu a participat la protestul organizat la Bruxelles. Dar a fost prezent unul dintre cei patru miniştri, Antoni Comin, care s-a adresat protestatarilor.

‘Uniunea Europeană a fost construită pentru ca fascismul şi totalitarismul să nu se mai întoarcă niciodată (…). Europa, viitorul tău depinde de ceea ce vei face cu Catalonia !’, a spus el în aplauzele manifestanţilor. 

La rândul său, eurodeputatul catalan Josep-Maria Terricabras a estimat în faţa protestatarilor că ‘democraţia în Spania nu este doar bolnavă, ci practic a murit’. De asemenea, în opinia sa ‘este absolut teribil că instituţiile europene nu înţeleg că atunci când democraţia este atacată nu este normal ca (premierul spaniol) Rajoy şi instituţiile din Spania care acţionează împotriva legii să primească aplauze’. 

Fostul premier catalan Carles Puigdemont a anunţat joi la Bruxelles crearea unei ‘structuri stabile’ care să coordoneze din Belgia guvernul său pe care-l consideră ‘legitim’ şi a stabilit o ‘foaie de parcurs’ ce are ca obiectiv victoria secesionismului catalan la alegerile anticipate din 21 decembrie, precum şi eliberarea ‘deţinuţilor politici’, el criticând totodată lipsa de reacţie a UE în faţa ‘acţiunilor represive’ ale autorităţilor spaniole. 

Puigdemont a criticat şi ceea ce a numit ‘declinul democraţiei în statul spaniol’, precum şi ‘abuzurile tolerate de Uniunea Europeană’, pe care a acuzat-o că ‘a acoperit în mod ruşinos acţiunile represive spaniole’. 

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a descris de mai multe ori criza provocată de declaraţia de independenţă votată pe 27 octombrie de parlamentul catalan drept o problemă internă a Spaniei.