Sunt probleme iarăşi în Catalonia, la aproape cinci ani după secesiunea eşuată faţă de Spania.

O nouă manifestaţie de amploare la Barcelona pentru independenţa Cataloniei

În acest weekend, duminică, zeci de mii de catalani au ieşit în stradă şi au manifestat la Barcelona, cerând indepenenţa faţă de Spania, transmite agenţia DPA.

Mitingul de duminică, 11 septembrie, a avut tema: „Să revenim pentru a câştiga: Independenţa!”.

Organizatorul mitingului, mişcarea cetăţenească ANC, dar nici Poliţia nu au oferit iniţial informaţii privind numărul de persoane care au ieşit în stradă la Barcelona.

În mod clar, au fost mult mai puţini demonstranţi faţă de mitingul din 2021, atunci când forţele de ordine vorbeau despre 108.000 de participanţi, iar ANC afirma că 400.000 de catalani au ieşit în stradă.

Înainte de pandemia de COVID-19, peste un milion de oameni participau la manifestaţiile privind independenţa Cataloniei.

Decizie a Comitetului ONU pentru Drepturile Omului cu privire la patru foști lideri separatiști catalani

Reamintim că, la finalul lunii august, Comitetul ONU pentru Drepturile Omului a decis că Spania a încălcat drepturile politice a patru foști lideri separatiști catalani, suspendându-i din funcțiile publice înainte de condamnarea lor pentru candidatura la independență a regiunii în 2017.

Decizia este în mare parte simbolică, fără nicio sancțiune pentru guvernul spaniol sau pentru instanțele spaniole, dar reprezintă un impuls pentru separatiștii catalani, care continuă să facă presiuni pentru independență, deși mișcarea lor a pierdut din avânt, scriu jurnaliştii agenţiei Reuters.

Comitetul afirmă că cei patru au fost suspendați în urma unei acuzații că au încurajat o rebeliune violentă, dar au fost în cele din urmă condamnați pentru acuzația de răzvrătire. Acuzația de rebeliune violentă „nu era previzibilă”, având în vedere că aceștia își îndemnaseră adepții să protesteze pașnic.

Partidul Esquerra Republicana de Catalunya, care conduce guvernul regional, a calificat cazul drept un exemplu de „represiune politică” a Spaniei și a declarat că sistemul juridic spaniol „rămâne puternic politizat”, cu zeci de cazuri legate de separatiști încă în curs de soluționare.

Decizia comisiei contrazice Curtea Constituțională a Spaniei, care în 2020 a susținut o decizie a Curții Supreme din 2018 de suspendare provizorie a politicienilor în calitate de legislatori regionali până la condamnarea lor.