Obiectivul reducerii cu 80 la sută a emisiilor de gaze cu efect de seră în ţările dezvoltate, anunţat miercuri de G8, a fost denunţat, spre surprinderea tuturor, de Rusia, care îl consideră „inacceptabil”.

„Pentru noi, procentul de 80% este inacceptabil şi probabil de neatins”, a declarat în faţa presei ruse principalul consilier economic al preşedintelui rus, Dmitri Medvedev, Arkadi Dvorkovici.

„Nu vom sacrifica creşterea economică doar în scopul reducerii emisiilor poluante”, a subliniat acesta. Rusia face parte din grupul ţărilor cel mai puternic industrializate, alături de Statele Unite, Japonia, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Italia.

Dvorkovici a refuzat, însă, să precizeze ce obiectiv i s-ar părea acceptabil, considerând o asemenea estimare prematură.

Reducerea emisiilor, o sarcină dificilă

„Calculele sunt în curs. Sunt posibile diferite scenarii”, a declarat Dvorkovici, referindu-se la un interval cuprins între 20 şi 60% privind reducerea, până în 2050.

Liderii G8, organism din care Rusia face parte, au anunţat miercuri un acord privind reducerea cu 50% a emisiilor mondiale până în 2050 şi cu 80% în ţările industrializate.

Acest dublu obiectiv oferă un indiciu cu privire la negocierile viitorului acord mondial împotriva încălzirii globale, care va avea loc în decembrie la Copenhaga, sub egida ONU.

„Avem încă timp să ne armonizăm poziţiile până la (întâlnirea de la) Copenhaga”, a estimat Dvorkovici, dând asigurări că, cel puţin, ţara sa ia „foarte în serios” ameliorarea eficienţei sale energetice, care este, însă, o „sarcină dificilă”.

„Nimeni nu ştie ce vor” ruşii

În această fază, Rusia nu a anunţat nici un obiectiv şi nici luarea unor angajamente în cadrul viitorului acord de la Copenhaga.

„Nimeni nu ştie ce vor”, a declarat Kim Cartensen, un expert în domeniul climateric din cadrul Fondului Mondial pentru Natură (WWF), în opinia căruia declaraţia consilierului lui Medvedev arată un „dezacord în cadrul delegaţiei ruse”.

Ruşii „au semnat cu reţinere pentru 80%, ei nu au creat nicio politică ce le-ar putea permite să atingă acest obiectiv”, a declarat acesta.

„Pe de o parte vor să facă parte dintr-un acord mondial, pe de altă parte vor să se asigure că Rusia nu se va angaja în ceva care să aducă atingere economiei sale, deoarece au interese foarte importante în industria energetică”, a estimat expertul. „Ştim de ani de zile că Rusia poate rezerva surprize”, a adăugat el.

În opinia lui Tobias Munchmeyer, consilier politic din cadrul Greenpeace, „fie Medvedev dormea în timpul negocierilor (cu privire la declaraţia G8), fie Rusia descoperă dintr-o dată că trebuie să acţioneze”. Ceea ce va reprezenta o sarcină enormă, deoarece este vorba despre una dintre ţările cu cea mai slabă eficienţă energetică.

SURSA: Mediafax