Umilință supremă pentru actualul Premier și lider PSD, Viorica Dăncilă, conform ultimului sondaj realizat de IMAS, la comanda Europa FM. Acesta arată intențiile românilor de vot dacă în următorul weekend ar fi programate alegeri prezidențiale, respectiv alegeri parlamentare.

Conform sondajului, Președintele Klaus Iohannis domină categoric în preferințele electorale, fiind cotat la 41,7%. Următorul clasat, la mare distanță, este Călin Popescu Tăriceanu, cu aproape 14%. Urmează Victor Ponta, Dacian Cioloș, Dan Barna și Viorica Dăncilă.

În luna iunie Klaus Iohannis era cotat cu 42,4%, în ușoară scădere, dar și așa, actualul președinte, rămâne favorit pentru un nou mandat. Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE este cotat cu 13,3%, în scădere față de iunie când era cotat la 15,5%. Al treilea clasat, potrivit Barometrului Europa FM, este Victor Ponta, liderul Pro România, cu 12, 9%, față de 14 procente în iunie.

Dacian Cioloș ocupă poziția a patra cu 10,4% intenții de vot, față de peste 12 procente în urmă cu o lună. Al cincilea clasat ar fi liderul USR, Dan Barna, cu 9,4%, în ascensiune – față de 5,3% cât avea în urmă cu o lună în același sondaj. Urmează, clasată pe locul 6, Viorica Dăncilă, cu 7,5%, care avea în iunie 6,7%. Cu 2,8% este cotat liderul PMP, Eugen Tomac și cu 1,5% liderul UDMR, Kelemen Hunor.

 

 

 

 

 

În ceea ce privește partidele politice, dacă ar avea loc alegeri parlamentare acum în loc de anul viitor, un sfert dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar pune ștampila pe PNL.

Astfel liberalii adună 25,5% din intențiile de vot. Pentru prima dată, USR urcă pe locul 2 în opțiuni, 21,4%, iar PSD cade pe 3 și ar fi votat azi de 19.4% dintre cei siguri ca ar vota.

Pe locul 4, dar la distanță considerabilă, se află parlamentarii Pro Romania – partidul fostului premier social-democrat Victor Ponta, cu 9% – în scădere cu aproape un procent față de luna trecută.

Locul 5 este ocupat de ALDE, formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu. Partenerul de guvernare al PSD scade până la 7,3% din intențiile de vot.

Clasamentul este continuat de PLUS al lui Dacian Cioloș – 6%, de asemenea în scădere față de luna iunie.