Micii comercianți vor ca supermarketurile să se închidă în weekend

Supermarketurile s-ar putea închide în weekend! Marți, pe 19 martie, se dezbate propunerea controversată în acest sens.

Inițiativa a fost lansată de către micii comercianți. Aceștia au semnalat că vânzările lor înregistrează scăderi de până la 30%-40% în acele zile.

Aceasta este rațiunea din spatele propunerii lor. Ei solicită ca marile magazine, care au o suprafață de peste 1000 de metri pătrați, să fie închise sâmbăta și duminica, conform practicii din alte țări.

Este încă neclar care va fi poziția Guvernului în legătură cu această propunere. În urma discuțiilor, Executivul ar putea elabora un plan de acțiuni pentru a susține micii comercianți.

supermarket magazin cumparaturi fructe
Supermarket, magazin / SURSA FOTO: Dreamstime

Prețul pentru alimentele în prag de expirare va fi redus

Amintim că în curând, restaurantele, cantinele și magazinele vor fi impuse să diminueze prețurile produselor alimentare apropiate de data expirării. În plus, acestea vor fi obligate să doneze sau să transforme alimentele nevândute în compost sau hrană pentru animale.

Cu toate acestea, aceste măsuri nu se aplică persoanelor fizice, care, în realitate, generează o cantitate mai mare de risipă în comparație cu magazinele și restaurantele.

Noul regulament impune proprietarilor de restaurante, cafenele și supermarketuri să pună în vânzare produsele apropiate de data expirării la prețuri reduse, să le doneze sau să le transforme în compost sau hrană pentru animale.

Unele magazine și cafenele au început deja să se adapteze, oferind reduceri de până la 90% pentru anumite produse. Lanțurile de supermarketuri din România au implementat deja strategii pentru reducerea risipei alimentare.

De exemplu, o bucată de slănină afumată este disponibilă la prețul de 8 lei, cu o reducere de 50%, având data expirării stabilită pentru 20 martie.

Ce se va întâmpla cu alimentele care nu se vând?

La o cofetărie sau cafenea, se înregistrează o pierdere zilnică de până la 5% din alimente, în timp ce la cantine această cifră poate ajunge chiar și la 15%, conform informațiilor din piață.

„Pentru noi este foarte bine că a ieşit o lege despre risipa alimentară. Consider că avem o responsabilitate socială. Este cu reducere foarte mare.

Între 50 şi 60% reducere. Le donăm la asociaţiile care se ocupă de copiii defavorizaţi” precizează Stephane Lahaye, manager de cofetărie.

Mai multe puteți afla aici.