Potrivit acestuia, 66% dintre respondenţi preferă produsele româneşti.

Pe de altă parte, 65,2% dintre români declară că se aprovizionează şi de la magazinele de cartier, iar 45,2% din pieţele agro-alimentare.

Preţul continuă să fie elementul primordial în alegerea locului pentru cumpărături (75,2%), în timp ce pentru 65,1% dintre români criteriul principal este calitatea produselor, iar pentru 58% contează distanţa faţă de locuinţă.

Majoritatea românilor (72,6%) vede în supermarketuri un catalizator pentru economia naţională, iar 74,4% consideră că acestea stimulează dezvoltarea oraşelor. De asemenea, 82,6% dintre respondenţi consideră că supermaketurile creează locuri de muncă pe plan local, în timp ce 10,7% cred că, dimpotrivă, le distrug. Conform sondajului, 54,65% dintre intervievaţi apreciază că supermarketurile oferă salarii mai mari angajaţilor decât micile magazine, în timp ce 18,4% nu sunt de acord cu această afirmaţie.

Potrivit sondajului, majoritatea românilor (71,5%) este de părere că supermarketurile comercializează produse mai ieftine decât magazinele mici sau decât pieţele iar 84,1% spun că în supermarketuri se găsesc mai multe produse la preţuri reduse decât în alte magazine.

Cei mai mulţi respondenţi (64,9%) consideră că supermarketurile îi ajută să economisească, în timp ce 22,8% dintre ei cred că îi sărăcesc. Majoritatea românilor (65,9%) cred că produsele alimentare româneşti sunt mai bune calitativ decât cele străine, 27% sunt de părere că acestea sunt comparabile calitativ, în timp ce doar 4,6% spun că cele româneşti sunt mai proaste. În acelaşi timp, 39,7% dintre români afirmă că produsele alimentare româneşti sunt la fel de scumpe precum cele străine, iar 28,8% consideră că produsele autohtone sunt chiar mai scumpe.

De remarcat că românii au păreri diferite despre ceea ce înseamnă 'produs românesc'. Astfel, 36% spun că produs românesc este cel făcut după o reţetă românească, 26,6% spun că orice produs care se fabrică în România, indiferent de originea ingredientelor, de nume şi de brand, 21,6% consideră că produsul românesc este cel tradiţional, iar pentru 12,9% produsul românesc este cel care are un nume românesc.

'Studiul INSCOP confirmă preocuparea membrilor AMRCR de a răspunde într-o măsură cât mai mare aşteptărilor consumatorilor de pe piaţa românească, de altfel una foarte competitivă şi exigentă. Misiunea noastră este să oferim clienţilor produse şi servicii de calitate, la cele mai bune preţuri din piaţă. În egală măsură, este limpede că activitatea noastră, a retailerilor, este perfectibilă iar sondajul ne-a semnalat unde este necesar să reevaluăm strategiile. Ne dorim să ne consolidăm poziţia de lider în opţiunile de cumpărături ale consumatorilor', a spus Delia Nica, director executiv al AMRCR.

Măsura închiderii supermarketurilor în week-end nu este apreciată de populaţie, 52,6% dintre români considerând că aceasta ar avea ca efect creşterea cheltuielilor pentru cumpărături, pe de-o parte, şi pierderea unor locuri de muncă (54,8%), pe de altă parte. În plus, vor avea de suferit şi producătorii de alimente perisabile (61,4%), precum şi firmele de transport (57,1%). 20,2% dintre intervievaţi merg la cumpărături în week-end pentru alimente, produse de igienă şi de curăţenie a casei, faţă de 5% care cumpără de la magazinele mici, iar 11,9% din pieţe.AGERPRES