Veste uriașă venită chiar de la Guvern. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros s-a decis să facă totul public. Sunt măsuri fără precedent.

Zeci de milioane de euro pentru români

Sunt măsuri foarte importante de ajutor pentru tinerii fermieri. Este vorba despre Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020). Acesta se va lansa pe 15 iulie, iar Executivul pune la bătaie 43 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro pentru cei care aplică din diaspora.

„Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri, măsură care va fi lansată în 15 iulie, până în 15 octombrie, va avea 43 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro, cum am spus şi altădată, tinerilor fermieri din diaspora. Acolo unde există posibilitatea, vom acorda în concesiune până la 50 de hectare teren”, a spus Adrian Oros.

În iulie va mai fi lansată o măsură dedicată zonei montane. Mai mult, din luna august măsurile de sprijin pentru participarea la schemele de calitate şi pentru activităţile de informare şi promovare desfăşurate de grupurile de producători în cadrul pieţei interne.

„În august vom lansa încă două măsuri: sprijin pentru participarea, pentru prima dată, la schemele de calitate şi sprijin pentru activităţile de informare şi promovare desfăşurate de grupurile de producători în cadrul pieţei interne.

În iulie mai avem o măsură pentru zona montană, pentru că în acest exerciţiu bugetar nu au fost destinate sume expres pentru zona montană, iar la începutul anului am mutat pentru abatoare de mică capacitate în zona montană 12 milioane de euro”, a adăugat şeful de la MADR.

Și asta nu e tot. Din data de este activă măsura privind înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol. Aici au fost puși la bătaie 1,985 milioane de euro.