Veşti bune pentru fermierii şi antreprenorii români cu afaceri în procesarea de produse agricole.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat grilele de punctaj finale pentru două linii de finanțare așteptate de aceştia.

Firmele, fie că este vorba despre SRL-uri, PFA-uri, întreprinderi individuale sau alte forme de organizare, vor putea obține fonduri nerambursabile de până la 1,5 milioane de euro fiecare.

Forma finală a ghidurilor solicitantului nu a fost încă dată publicităţii.

Fonduri europene de 760 de milioane de euro pentru fermierii români, prin Submăsura 4.1

Submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole ar urma să fie lansată în septembrie 2021, conform calendarului estimativ publicat de AFIR. Este vorba despre un buget de 760 de milioane de euro.

Fermierii români vor putea obține noi fonduri europene, cu valori maximale de câte 350.000 de euro – 1,5 milioane de euro pe proiect, pentru achiziții de utilaje agricole, instalații pentru irigații și energie, amenajări, softuri specifice și altele.

Prin submăsura 4.1 se vor acorda fonduri nerambursabile în proporţie de la 30% până la maximum 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pe proiect. Cu banii europeni din submăsura 4.1 se vor putea cumpăra utilaje agricole, echipamente de irigații, desecare, drenaj, instalații de energie,  software, brevete, licențe, dotări în zootehnie etc.

Conform grilei de punctaj, vor fi favorizați fermierii asociați în grupuri și organizații de producători sau cooperativele. De asemenea, vor avea punctaj suplimentar proiectele care conțin investiții în protecția mediului și reducerea gazelor cu efect de seră.

Submăsura 4.2 – buget de 140 de milioane de euro

Submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole este programată tot pentru luna septembrie a acestui an. Aici vorbim despre un buget de 140 de milioane de euro pentru procesare lactate, morărit, carne, legume, etc. (lista întreagă aici).

Antreprenorii români vor putea obține fonduri europene de maximum 800.000-1,5 milioane de euro pe proiect, pentru construcții, achiziție de echipamente, magazin online, mașini și alte investiții în afacerile de procesare și marketing al produselor agricole.

Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și forme asociative și 40% pentru alte întreprinderi.

Beneficiarii de grant care pentru cofinanțarea investiției vor accesa sprijinul prin intermediul creditelor de co-finanţare PNDR, vor fi selectați de către intermediarii financiari (bănci sau instituţii de credit selectate) în baza criteriilor economico-financiare cuprinse în condițiile de creditare proprii pentru asigurarea viabilității economice a proiectelor de investiții finanțate.

Vor fi favorizate firmele care au vechime de cel puțin 3 ani și cifră de afaceri mare (în raport cu finanțarea cerută), potrivit grilei de punctaj. De asemenea, vor primi punctaj suplimentar proiectele mature, care au obținut deja, de exemplu, acordul de mediu, la momentul depunerii, cele care investesc în produse ecologice, cele care activează în sectoare cu deficit conform balanței comerciale a României (procesare carne, produse lactate, procesare cereale, colectare, depozitare/procesare legume, cartofi, procesare plante proteaginoase).

Grila de punctaj Submăsura 4.1 poate fi accesată aici.

Grila de punctaj Submăsura 4.2 poate fi accesată aici.

Sursa foto: Dreamstime