Averea financiară a românilor este la coada clasamentului european

Potrivit directorului general al OTP Asset Management România, Dan Popovici, România înregistrează o avere financiară medie pe cap de locuitor de 5.823 euro. Cuantumul este în contrast cu media europeană de 65.209 euro. Aceste cifre au fost prezentate, marți, în cadrul evenimentului „Piaţa fondurilor de investiţii în 2024 – aşteptări şi provocări”.

„România în momentul de faţă are o avere medie pe cap de locuitor la 5.823 de euro, comparativ cu averea medie la nivelul întregii Europe de 65.209 euro. Din acest punct de vedere se vede că este o discrepanţă foarte mare între averea acumulată la nivel european şi averea acumulată în România. Discrepanţa, din punctul meu de vedere, este mult mai mare decât discrepanţa dintre salariile de exemplu obţinute în momentul de faţă în România şi salariile obţinute în alte ţări ale lumii”, a spus Dan Popovici.

Conform lui Dan Popovici, datele provin de la European Financial Management Association (EFMA) și se referă la anul 2022.

Averea financiară menționată include depozite bancare, fonduri de investiții, fonduri de pensii, asigurări de viață cu capitalizare și alte instrumente financiare. Popovici a subliniat că, pe lângă această avere financiară, există și o avere în sectorul imobiliar, formată din investiții în proprietăți imobiliare și terenuri.

Și Bulgaria este peste noi

În comparație cu alte țări din regiune, averea medie în România este mai mică. Astfel, în Bulgaria se situează la 7.778 de euro. În Ungaria la 12.058 euro. Iar în Polonia la 11.249 de euro. În Marea Britanie, averea medie pe cap de locuitor este de 112.318 euro. Iar în Germania de 83.903 de euro.

Popovici a subliniat că valoarea instrumentelor asociate pieței de capital, raportată la valoarea depozitelor bancare, este în creștere constantă începând cu anul 2015. Iar contribuția cea mai semnificativă vine din partea fondurilor de pensii.

Conform datelor prezentate, depozitele bancare reprezintă în medie 68% din avere. În timp ce fondurile de pensii contribuie cu 18,5%.

În ceea ce privește fondurile de investiții, acestea reprezintă doar 3,73% din totalul averii medii pe cap de locuitor în România. În timp ce media europeană se situează la 10%.