Țara noastră se situează pe primul loc în regiunea Europei Centrale şi de Est în privinţa valorii investiţiilor străine de tip greenfield, respectiv 5,204 miliarde de dolari, în primele patru luni din acest an, conform Raportului Mondial al Investiţiilor, elaborat de Conferinţa Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD), ediţia 2011.
Pe următoarele locuri se poziționează Polonia (3,13 miliarde de dolari), Slovacia (2,8 miliarde de dolari), Bulgaria (2,15 miliarde de dolari), Cehia (1,76 miliarde de dolari) și Ungaria (1,17 miliarde de dolari). În cadrul Uniunii Europene, investiţiile greenfield în perioada respectivă au totalizat 47,33 miliarde de dolari, cea mai mare valoare (7,21 miliarde de dolari) fiind atrasă de Marea Britanie. În ceea ce privește numărul de proiecte greenfield atrase în ianuarie-aprilie 2011, România se situează pe locul doi în regiunea Europei Centrale şi de Est, cu 73 de proiecte, după Polonia (89 de proiecte).
Anul trecut, țara noastră a atras 218 proiecte greenfield, iar în 2009, un număr de 204 proiecte. În spațiul comunitar cele mai multe astfel de proiecte au fost demarate în Regatul Unit (290), Germania (143) și Franța (93).
În opinia Doinei Ciomag, director executiv al Consiliului Investitorilor Străini, pentru a atenua efectele negative ale crizei, România ar trebui să stimuleze absorbția fondurilor europene.
„Multe țări și-ar dori, în această perioadă dificilă, să poată beneficia de astfel de finanțare nerambursabilă, care să vină în completarea fondurilor de la buget, pentru stimularea investițiilor. România trebuie să-și prioritizeze planul de investiții, și mă refer, în special, la cele în infrastructura de transport și cea energetică, pentru atragerea de noi investiții străine“, spune Doina Ciomag.

Cum arată raportul de forțe la nivel mondial

„În 2010, după mai muți ani, la nivel mondial, investițiile de tip greenfield au avut valori mai mari decât fuziunile și achizițiile. Deși aflată într-o criză puternică, SUA s-a situat de departe pe primul loc atât în ceea ce privește atragerea de noi investiții străine pe plan intern,  respectiv 228 de miliarde de dolari în 2010, cât și la capitolul investiții peste hotare – 329 de miliarde de dolari“, susține Florin Bonciu, expert în investiții străine.
Acesta spune că raportul  UNCTAD arată cum se schimbă raportul de forțe la nivel mondial: China, alături de Hong Kong, ocupă locurile 2 și 4 în ceea ce privește destinația investițiilor străine, totalizând anul trecut 175 de miliarde de dolari, iar ca sursă a capitalului, tot China și Hong Kong se poziționează pe locurile 5 și 6, însumând 76 de miliarde de dolari.
„Amintiți-vă că firme chinezești și-au manifestat intenția de a achiziționa companii europene importante“, conchide Bonciu. La nivel global, în 2010, investițiile străine directe au crescut anul trecut cu 5% (la 1.244 de miliarde de dolari), dar rămân cu 37% sub nivelul înregistrat în 2007, an în care se făceau resimțite primele efecte ale crizei.
Raportul UNCTAD arată că fluxurile de capital străin către industria financiară au înregistrat cel mai abrupt declin, în vreme ce industria chimică, inclusiv cea farmaceutică, nu a fost afectată de criză. În ceea ce privește industria alimentară, cea de tutun, de textile și îmbrăcăminte, dar și de automobile, acestea au cunoscut la rândul lor o redresare în 2010. În schimb, industria extractivă, pe care criza a ocolit-o, a înregistrat anul trecut un declin, în ciuda cererii tot mai crescute, la nivel global, de materii prime și resurse energetice.
În raportul UNCTAD se arată că, la nivel global, redresarea fluxurilor de investiții străine directe va continua și în acest an, urmând să atingă în total 1.400-1.600 de miliarde de dolari, iar în 2012, acesta va fi de 1.700 de miliarde de dolari. Însă, se estimează că valoarea fluxurilor globale a investițiilor străine directe vor ajunge la nivelul record înregistrat în 2007 abia în 2013, când va fi atins pragul de 1.900 de miliarde de dolari.
Raportul trage un semnal de alarmă în ceea ce privește instabilitatea mediului de afaceri postcriză. Astfel, imprevizibilitatea gestionării economiei la nivel mondial, creșterea inflației și semnele supraîncălzirii din principalele economii de piață emergente ar putea intârzia redresarea fluxurilor de investiții străine directe.
Pentru atragerea investițiilor străine, România trebuie să investească în infrastructura de transport și cea energetică. De aceea, absorbția fondu­rilor UE este prioritară.Doina Ciomag,  director, Consiliul Investitorilor Străini