În țări precum Austria, Elveția sau Luxemburg, șoferii trebuie să fie atenți deoarece camerele video montate pe parbrizul autoturismelor sunt complet interzise, indiferent dacă acestea sunt în funcțiune sau nu.
Șoferii pot primi amenzi de până la 25.000 de euro, precum și deschiderea unui dosar penal
Legea este extrem de strictă, iar încălcarea acesteia poate atrage amenzi ce ajung până la 25.000 de euro, precum și deschiderea unui dosar penal. Interdicția are la bază protecția vieții private a persoanelor care pot fi surprinse în imagini fără consimțământul lor.
Situația este diferită în alte state europene, unde utilizarea camerelor de bord este permisă, dar cu anumite condiții. De exemplu, în Germania și Franța, filmarea continuă este interzisă, iar publicarea imaginilor este limitată dacă în acestea apar alte persoane identificabile. Aceste restricții au fost adoptate pentru a respecta legislația privind protecția datelor personale.

România permite folosirea camerelor de bord și chiar încurajează utilizarea lor în sprijinul siguranței rutiere
În contrast puternic cu aceste reglementări restrictive, România permite folosirea camerelor de bord și chiar încurajează utilizarea lor în sprijinul siguranței rutiere. Începând din luna februarie, autoritățile române au implementat sistemul eSAR, care permite polițiștilor să sancționeze comportamentele agresive în trafic pe baza imaginilor furnizate de șoferi. De la lansarea acestui sistem, peste 500 de conducători auto au fost amendați, ceea ce reflectă eficiența noii măsuri.
Prin urmare, șoferii care călătoresc în afara granițelor țării trebuie să se informeze în prealabil despre legislația locală privind utilizarea camerelor de bord. În unele cazuri, un simplu dispozitiv care în România poate contribui la creșterea siguranței rutiere poate genera sancțiuni drastice în alte state europene.
Uneori, șoferii pot fi amendați din greșeală
Totuși, șoferii pot fi amendați din greșeală în unele situații. Uneori, șoferii pot fi amendați din greșeală. De exemplu, aparatul radar poate da erori sau poate fi încurcat numărul mașinii. Aceste cazuri sunt rare, dar pot apărea.
Dacă ai fost amendat fără motiv, poți contesta amenda și cere anularea procesului verbal. Procedura nu e complicată, dar trebuie să urmezi câțiva pași cu atenție, ca să poți anula amenda. Când primești o amendă rutieră, e important să citești cu atenție toate informațiile din procesul verbal.
Cei care vor să conteste o amendă rutieră au trei variante:
- Să spună că fapta pentru care ai fost amendat nu e corectă.
- Să spună că procesul verbal a fost întocmit greșit.
- Să spună că informațiile din procesul verbal nu sunt corecte.