„Se pare că G7 va avea loc”, a declarat Donald Trump la Washington, înainte de a se deplasa în statul Michigan.

Preşedintele american a adăugat că summitul va avea loc „în principal la Casa Albă”, chiar dacă anumite întâlniri ar putea fi organizate la reşedinţa prezidenţială de la Camp David, în statul vecin Maryland.

Un simbol al normalizării

Donald Trump, care se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din 3 noiembrie, doreşte o participare în persoană a liderilor la summit-ul G7 din acest an, fiind un simbol al normalizării şi o evitare a unui blocaj care, probabil, riscă să-l coste scump pe plan electoral.

Primele reacţii ale liderilor G7 au fost prudente. Preşedintele francez Emmanuel Macron sau preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au declarat că sunt pregătiţi să participe la summit ”în condiţiile în care situaţia sanitară permite acest lucru”.

Premierul canadian Justin Trudeau a subliniat importanţa studierii ”recomandărilor experţilor” şi cancelarul german Angela Merkel nu s-a exprimat încă asupra intenţiilor sale.

În contextul pandemiei de COVID-19, Trump a anulat în martie reuniunea liderilor Marii Britanii, Canadei, Franţei, Germaniei, Japoniei, Italiei şi SUA, programată pentru luna iunie. Trump plănuise iniţial ca summitul să se desfăşoare la clubul său de golf din Florida dar, din cauza criticilor, a fost nevoit să schimbe locul de desfăşurare la Camp David.