Fondurile tradiționale de capital de risc tind spre evitarea cercetărilor costisitoare și riscante necesare pentru a transforma o descoperire științifică într-un produs viabil, spune Jean-Eric Paquet, responsabil cu cercetarea și inovarea în Comisia Europeană, scrie Mediafax.

Este vorba de „faimoasa vale a morții” cu care se confruntă inovația, a mai adăugat el într-un interviu la o conferință tehnologică în Helsinki. Este vorba de trecerea de la cercetarea academică la zona industrială a unei descoperiri și de faptul că investițiile în respectiva zonă, care cuprinde validarea practică a tehnologiei în laborator și în mediul industrial, precum și fazele inițiale de validare practică a acesteia atrag mai puține fonduri.

Fondul intenționează să reducă acest decalaj, prin furnizarea de finanțare firmelor din stadiul incipient în așa-numitele tehnologii profunde, precum biotehnologia, tehnologia pentru sănătate și inteligența artificială, a spus el. Fondul urmează să fie lansat oficial în 2021 și va fi condus de Consiliul European de Inovare, iar dimensiunea finală s-ar putea modifica în funcție de rezultatul discuțiilor bugetare cu statele membre ale blocului.

„Sperăm să avem un mare impact cu acest Consiliu european pentru inovare”, a completat Paquet.

În momentul de față, UE finanțează companiile tehnologice prin subvenții din partea comisiei și prin intermediul Fondului European de Investiții, care nu are un mandat care să-i permită să își asume multe riscuri.

Conform lui Paquet, o etapă pilot a EIC a început în această vară cu un fond de 600 de milioane de euro pentru a testa apetitul inovatorilor pentru subvenții combinate. Fondul va alege între 50 și 100 de proiecte până la sfârșitul anului.

Capitalul investit în companii europene din anul acesta a crescut de la 15,3 , cât era în 2015, la 34,3 miliarde de dolari, potrivit unui raport publicat de către firma de capital de risc Atomico.