Datele privind pensiile speciale, furnizate pe luna decembrie de Casa Naţională de Pensii Publice, arată o creştere uriaşă a pensiilor magistraţilor, cu aproape 1.500 de lei faţă de luna septembrie, creşterea neputând fi justificată prin raportarea la salariul minim pe economie care a crescut abia din luna ianuarie.

Pensiile speciale primite de magistrați au înegistrat o creștere record în doar trei luni de zile. Sumele suplimentare au venit de la bugetul de stat, după cum arată datele Casei Naționale de Pensii.

„Astfel, potrivit datelor CNPP, în luna decembrie, numărul magistraţilor care primeau pensii speciale era de 3.629, faţă de 3.568 în luna septembrie, pensia medie primită de aceştia fiind de 17.537 lei, faţă de 16.063 lei în septembrie.

Aproape toţi aceşti bani daţi în plus au provenit de la bugetul de stat, nu din cota suportată din contribuţiile la pensii plătite de foştii magistraţi. Şi pensiile speciale primite de personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor au crescut de la 3.941 lei în septembrie, la 4.024 lei în decembrie. În ce priveşte pensiile speciale primite de foştii parlamentari, acestea au crescut cu aproape 100 lei, de la 4.294 lei în septembrie, la 4.382 lei în decembrie”, scrie Adevărul.