„Mai sunt grupuri sud-africane care se uită la România atent de ceva timp. Ceea ce caută ei nu e întotdeauna uşor de găsit. Nu vor să intre pe piaţă prin tranzacţii mici. Dacă fac o mişcare la o distanţă atât de mare vor să fie semnificativă. Unii aşteaptă de 1-2 ani ca să apară oportunitatea corectă, dar cu siguranţă vor mai fi tranzacţii cu alte grupuri sud-africane decât cele pe care le-am văzut deja. Poate nu vor fi neapărat pe tiparul Iulius sau Globalworth, dar discuţii sunt“, a declarat Andrei Văcaru, associate director Capital Markets în cadrul JLL Romania.

În acest moment, cel mai mare proprietar de clădiri de birouri este controlat de un fond sud-african, la fel şi primii doi, cei mai mari proprietari de malluri din ţară.

Anul trecut Growthpoint, firmă al cărei principal acţionar este fondul de pensii al angajaţilor guvernului sud-african, a devenit principalul acţionar al companiei Globalworth, fondată de grecul Ioannis Papalekas în România în 2013. Prin această tranzacţie, s-a investit în grupul românesc circa 180 mil. euro.

Tot anul trecut, un alt fond sud-african, Rockcastle, a semnat un acord cadru pe baza căruia va fuziona cu New Europe Property Investments (NEPI) – cel mai mare investitor imobiliar din România. Cele două companii sunt de dimensiuni similare şi au o serie de acţionari comuni.

Recent, fondul sud-african Atterbury Europe, printre ai cărui acţionari se regăseşte unul dintre cei mai bogaţi sud-africani şi proprietarul Kika şi Pepco, a cumpărat jumătate din fiecare mall cu brandul Iulius de la ieşeanul Iulian Dascălu. Cei peste 100 mil. euro plătiţi de aceştia vor fi dublaţi pentru a face alături de Dascălu un proiect mixt de 220 mil. euro la Timişoara.

CITITI SI Sud-africanii folosesc România ca bază pentru expansiunea în regiune

 

Practic, investitorii imobiliari sud-africani sunt pe punctul de a inunda piaţa românească cu sute de milioane de euro în vederea construirii unei structuri puternice care să le permită cucerirea pieţelor Europei Centrale şi de Est. România intră în acest fel pe radarul celor mai mari fonduri de investiţii din lume.

 

Motivul intrării

„Situaţia politică din Africa de Sud, care se reflectă în economie, este unul dintre motivele pentru care aceste grupuri se extind în afara ţării. Riscul perceput de sud-africani faţă de România este diferit comparativ cu viziunea vest-europenilor faţă de România. Pentru investitorii sud-africani, România are multe oportunităţi, iar riscurile pe care le prezintă piaţa locală sunt considerate acceptabile. De cealaltă parte, investitorii vest-europeni văd, în continuare, foarte mult risc în România. Aceste grupuri sunt active în toată zona balcanilor. Şi-au asumat investiţii chiar şi în Macedonia şi Muntenegru“, spune Andrei Văcaru.

Investitorii văd piaţa locală ca pe o poartă de acces spre Europa Centrală şi de Est, regiune considerată a 11-a mare economie a lumii, care anul trecut a înregistrat o creştere reală a Produsului Intern Brut de 3,1%, aproape dublă faţă de cea a zonei euro, de 1,6%. Potenţialul de creştere al acestei zone economice, estimat a fi de 3% în următorii cinci ani, le oferă argumente solide în favoarea unor plasamente imobiliare cu randamente superioare pieţelor dezvoltate.

„După primul val de investitori mari, vedem acum şi eşalonul doi de investitori sud-africani, care se uită şi la tranzacţii mai mici şi chiar şi la dezvoltarea propriilor proiecte. Faptul că investitorii de pe piaţa imobiliară românească sunt străini nu e neapărat bine. Investitorii noi care vor să intre pe piaţa locală te întreabă automat unde sunt banii româneşti“, completează Silviana Petre Badea, managing director JLL Romania.

La rândul său, Văcaru spune că antreprenorii români sunt „o specie“ în creştere şi că ei sunt cei care ar putea să ţină piaţa stabilă în momente de criză.

„Crearea unui grup de investitori români este un lucru foarte important. Pe de altă parte, nu există alţi antreprenori care să se uite la active de dimensiunea celor preluate de fondatorii Dedeman. Vor fi, însă, mai mulţi cumpărători români pe piaţa imobiliară“, subliniază Văcaru.

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii retailerului de bricolaj Dedeman, au cumpărat cele cinci clădiri de birouri din jurul mallului AFI Palace Cotroceni din București în urma unei tranzacții estimate la 164 mil. euro.