Din 2014, România trebuie să aibă din punct de vedere al plăţilor pe suprafaţă, o Politică Agricolă Comună unitară şi nu una cu doua viteze, este de părere ministrul Agriculturii. El a arătat că, din momentul în care se va deschide noua perspectivă financiară a Uniunii, se doreşte acordarea unor subvenţii egale pentru fermierii din întreaga Uniune Europeană.
În prezent, este foarte greu pentru agricultorii români să lucreze cu unităţi de măsură diferite pe o piaţă comună, în condiţiile în care, în România, abia după şase ani s-a ajuns la un sprijin de 130 euro pe hectar, spune preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Rădulescu.
“Decalajul este foarte mare, iar pentru echilibrare şi pentru a permite dezvoltarea agricultorilor români trebuie să ne gândim pentru 2014 – 2020 la egalizarea sau, dacă nu, măcar la micşorarea diferenţei care este extraordinar de mare în ceea ce priveşte sprijinul pe care-l primesc agricultorii din ţările vechii Europe faţă de agricultorii români şi cei care au intrat în Uniunea Europeană după 1990”, a arătat Rădulescu.
Necesitatea ca România să aibă o Politică Agricolă Comună puternică în contextul noilor provocări care vor apărea în domeniul securităţii alimentare şi energetice a Europei, este susţinută şi de reprezentanţii patronatelor şi sindicatelor din agricultură.