Începând cu 2028, fiecare stat membru va trebui să ofere un set integrat de instrumente dedicate tinerilor fermieri. Printre principalele schimbări se numără creșterea cuantumului minim al plăților directe pentru această categorie de la 3% la 6%, ceea ce înseamnă o dublare a subvențiilor pentru noua generație de agricultori.

Tinerii fermieri vor primi subvenții duble după 2027

Totodată, este prevăzută eliminarea treptată a sprijinului pentru venit pentru fermierii care primesc pensii naționale, cu o perioadă de tranziție suficientă pentru adaptare, conform informațiilor publicate de Agrointel.

Proiectul de regulament include mai multe tipuri de sprijin:

  • Ajutor pentru înființarea afacerii: Granturi unice de până la 300.000 de euro, oferite sub formă de sumă forfetară sau prin instrumente financiare, cu condiția prezentării unui plan de afaceri. Acest sprijin va fi disponibil și pentru startup-urile rurale și fermele mici.
  • Plăți directe majorate: Rate suplimentare în cadrul subvențiilor degresive, cu posibilitatea includerii plăților simplificate pentru fermele mici.
  • Investiții: Ajutor cu intensitate mai mare pentru investițiile realizate de tineri, prin subvenții directe sau instrumente financiare precum garanții și împrumuturi cu dobândă redusă.
  • Formare și consultanță: Acces la consiliere și instruire agricolă adaptată nevoilor tinerilor, inclusiv prin conectare la sistemul național de cunoaștere și inovare.
  • Servicii pentru înlocuirea fermierului: Sprijin pentru servicii care permit tinerilor să ia concediu, să participe la cursuri sau să beneficieze de perioade de odihnă.
  • Colaborare și inovare: Participarea la grupurile operaționale EIP-AGRI și sprijin pentru proiecte de colaborare intergenerațională, inclusiv inițiative legate de succesiunea fermelor.
fermieri agricultura bani euro
SURSA FOTO: Dreamstime

Christophe Hansen spune că reînnoirea generațiilor este o prioritate pentru Comisia Europeană

Comisarul european pentru Agricultură și Alimentație, Christophe Hansen, a subliniat că reînnoirea generațiilor este o prioritate pentru Comisia Europeană.

„Pentru a permite o reînnoire generațională eficientă, propunem, de asemenea, eliminarea treptată a sprijinului pentru venit pentru fermierii care primesc pensii naționale, cu o perioadă de tranziție suficientă”, a declarat Hansen.

În acest sens, se pregătește o strategie dedicată tinerilor fermieri care va fi prezentată în toamnă, incluzând un pachet cu sprijin mai mare pe hectar și ajutoare pentru instalare, pentru a facilita accesul acestora în sectorul agricol.

„Acordăm prioritate reînnoirii generațiilor. Un pachet de început, care include un sprijin mai mare pe hectar și ajutoare pentru instalare, va facilita intrarea tinerilor în agricultură. Și voi prezenta o strategie pentru tinerii fermieri în toamnă, bazându-mă pe acțiunea noastră”, a completat acesta.